Серпень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

«Здвижаночка» – закохані в українську пісню (ФОТО)

1 хвилина на читання

Цьогоріч народний аматорський колектив «Здвижаночка» відсвяткував своє 15-річчя. З такої нагоди на ювілейний концерт улюблених артистів завітало чимало друзів: з Бучанської і Бородянської громад, культурні діячі і бізнесмени, діти і дорослі. І це було справжнє свято таланту, адже й іменинниці, й артисти, що прийшли в гості, дарували всім і один одному пісні.

У 2006 році «Здвижаночка» вперше зібралася як колектив. А ідея створення фольклорного гурту належала тодішньому голові села Тарасові Черненку. Молодий і завзятий очільник населеного пункту побачив в іншому місті народний ансамбль і вирішив, що наші співаки не гірші. І справді, пісні дівчат у їхньому неповторному чаруючому виконанні подобаються не лише односельцям, а й знаним майстрам хорового мистецтва.

Директор Будинку культури Здвижівки Алла Башинська, яка теж учасниця колективу, розповіла, що першим керівником гурту став Володимир Самайда. Прийшли місцеві дівчата, які любили співати, і вже разом вони вирішили виконувати українські пісні. Вперше новостворений колектив виступив 9 травня. З нагоди Дня Перемоги вивчили не лише українські народні, а й воєнні пісні. І зустріли своїх артистів у Здвижівці з величезним задоволенням!

Підтримувати український фольклор – так в усій повноті

Костюми шили за старовинними «рецептами». У місцевому музеї збереглася прадідівська, можна сказати антикварна вишиванка. І саме за її образом і замовили сорочки для артистів. Інші елементи костюмів  теж автентичні. Тож нині пісня у виконанні «Здвижаночки» ніби звучить із самого серця України.

У 2009 новим керівником артистів стала Валентина Яровенко. Так сталося, що коли пані Валентина оселилася у Здвижівці, в колективу не було очільника. А вона має освіту Університету культури саме за фахом хорове диригування і керівник народного хору. А крім того,  має велику любов до пісні і цієї професії, тож «Здвижаночка» – це була робота, яка відразу є захопленням,  основою і радістю життя.

– Люблю українські народні пісні, фольклор, граю на баяні і гармошці, – розповідає пані Валентина. – А дівчата вже обрали цей напрям. Почали працювати разом, шукали українські народні, а також авторські, пісні під гармошку та баян, весільні, купальські, петрівські – дуже широкий у нас репертуар. Та перевагу надаємо акапельному виконанню, тому що це справжня душа народу – пісня наших батьків, дідів, прадідів. А ми з дівчатами у неї закохані.

Алла Башинська поділилася, що співають вони різні твори: обрядові і козацькі, сумні і веселі. І дуже хочуть, щоб люди розуміли справжню українську пісню.

Майстрині співу розшукують також старовинні пісні, які співали наші предки. Сама пані Валентина знає багато пісенних творів з дитинства, адже її мама і бабуся гарно співали, і ці твори давно стали частиною душі талановитої жінки. Керівник «Здвижаночки» розповідає, що є плани на майбутнє, є неспівані пісні, які хочеться вивчити і подарувати людям.

За багаторічну співпрацю учасники колективу давно стали єдиною сім’єю, які разом і в печалі, і в радості. І хоч зараз Валентина Яровенко переїхала до Таращі, розлучитися з близькими по духу, рідними людьми не змогла – залишилася в колективі і їздить до них на репетиції та виступи.

– Дівчата в мене хороші, мені дуже пощастило, – зізнається керівник «Здвижаночки». – Вони дійсно закохані в українську пісню! Самі бажають працювати, співати, вивчати нове.

Талановиті співаки мають багатий репертуар і хочуть донести українську пісню людям, щоб вони слухали і відчували теж саме, що відчувають всі учасники «Здвижаночки», які всім серцем люблять ці твори.

Нагороди і визнання

Журналісти БН дізналися, що «Здвижаночці», а разом із нею всій Бучанській громаді, є чим пишатися, адже колектив часто запрошують на виїзні концерти, різні конкурси і фестивалі, у тому числі всеукраїнські, і співаки повертаються додому з нагородами. Наприклад, у 2010 році отримали звання «народного» і відзнаку «Колектив року». У 2019 їхній виступ під час національного чемпіонату з фольклору «Eurofolk-Україна» визнали найкращим, присудили вищу нагороду – Гран-Прі! Нинішнього року колектив теж брав участь у фестивалі «Eurofolk-Україна 2021», що відбувся в Одесі. На цьому музичному святі дівчата отримали Перше місце.

Алла Башинська і Валентина Яровенко діляться, що карантинні обмеження все-таки далися взнаки, та культурні заходи й українська пісня завжди допоможуть відродитися.

Щирі вітання «Здвижаночці» з ювілеєм. Здоров’я і наснаги, підтримки і гарної вдачі.

Також можете познайомитися із ще одинм колективом Бучанської громади: “Блиставчанка” – творчість без меж | БУЧАНСЬКІ НОВИНИ (buchanews.com.ua)