Червень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
23.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

В Україні кожному новонародженому робитимуть скринінг на генетичні хвороби

Міністерство охорони здоров’я запровадить неонатальний скринінг, тобто діагностику хвороб у дітей. Обстеження на генетичні захворювання робитимуть усім новонародженим в Україні.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на форумі «Україна 30. Здорова Україна».

Зокрема, за словами очільника МОЗ, перелік захворювань, на які перевірятимуть новонароджених, розширять з 4 до 21.

«Ми рухатимемося до того, щоб виявляти вчасно генетичні та орфанні хвороби, формуємо реєстр цих захворювань і зробимо все можливе для того, щоб держава забезпечила медикаментозну корекцію цих недуг на перших етапах життя, а також дозволила жити повноцінно нашим дітям», ㅡ сказав Ляшко.

Він також додав, що в Україні запровадять сімейний скринінг. Так, пари, які планують народження дитини, зможуть пройти скринінгові дослідження й оцінити ризики виникнення генетично зумовлених захворювань у своїх дітей.

«У стратегії людського розвитку, яка затверджена указом президента у червні цього року, окремий блок присвячений здоровому дитинству. Ми повинні переглянути нашу дитячу смертність, переглянути якість надання допомоги з початку народження, а також у період вагітності», ㅡ заявив міністр.

Що таке неонатальний скринінг?

Неонатальний скринінг передбачає обстеження новонароджених задля виявлення спадкових і вроджених захворювань. Його здійснюють у перші дні життя дитини, зазвичай ще в пологовому будинку. Процедура не загрожує життю новонароджених.

Раннє діагностування спадкових і вроджених захворювань у дітей дозволяє їх своєчасно виявити й почати лікування, щоб запобігти тяжким наслідкам — включно з інвалідністю та смертю.