Червень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Ольга Гусева – дослідниця винограду з Гаврилівки

1 хвилина на читання

Вкотре Бучанська громада пишається своїми талановитими молодими науковцями. Випускниця Гаврилівської школи № 8 Ольга Гусева посіла перше місце у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів членів Малої Академії наук України зі своєю роботою в секції «Агрономія».

В інтерв’ю «Бучанським новинам» дівчина розповіла про те, як готувалась до конкурсу і чому саме цю тему вирішила дослідити.

Дівчина згадує, що ідея написати дослідницьку роботу виникла у її класного керівника Тетяни Михайлівна Савенко, вчителя біології Гаврилівської школи.

– Взагалі я та вся моя родина вирізняємось тим, що постійно прагнемо до саморозвитку і постійного вдосконалення не тільки себе, а і того, що нас оточує, – зізнається Ольга.

Сімейна справа

Родина дівчинитримає виноградник на 10 сотках землі у селі Гаврилівка

– Сімейний виноградник спочатку був лише хобі батьків. Через деякий час кількість ягід поступово збільшувалась, і стали отримувати прибуток.

А почалось все з того, що близькі люди з півдня України надіслали їм  саджанець винограду, який прижився.

– Ось так почалось сімейне дослідження винограду довжиною 20 років, – сміється учениця.

Досліди

Ольга згадує, що одного літнього дня вони вирішили провести черговий експеримент.

– За задумом, одну половину виноградника ми замінили, тобто висадили, дотримуючись інших правил, ніж зазвичай. Ми вирішили поміняти формування кущів та конструкцію шпалер.

Саме тоді дівчина і почала більш детально досліджувати це питання:

– Я хотіла визначити, чи вплинули наші зміни на урожайність винограду.

Ольга підрахувала і зрівняла всі дані, і вони приголомшили. Цього ж таки року було вирішено посадити всі кущі винограду саме за цією новою системою.

Виявилось, що удосконалення агротехніки вирощування цієї культури збільшує урожайність на 25 – 40 відсотків, покращило якість ягід та їх смак.

Дівчина впевнена, що ця робота має практичну цінність і може слугувати посібником для виноградарів.

– Маю надію, що вона буде корисною і кожний знайде там, щось нове.

Про перемогу

Дослідженнями Ольга займається вже три роки. Розповідає, що першого року було неймовірно страшно брати участь у такому конкурсі.

– Першого місця точно не очікувала, навіть у мріях. Я ще три дні не могла повірити у перемогу. Хоча дуже старалась. Я неймовірно рада тому, що все вийшло саме так.

Ольга розповідає, що їй дуже приємна увага з боку Бучанської міської ради та міського голови Анатолія Федорука. Нагадаємо, що урочисто нагороджували кращих учнів за їх здобутки, і Ольгу Гусєву також на сесії депутатів у присутності співробітників міськради. Неймовірно вдячна вона й своїм вчителям, директору школи, а особливо науковому керівнику Тетяні Михайлівні за те, що вона повірила в неї та всіляко допомагала і підтримувала.

Ольга всебічно розвинена дівчина, незважаючи на те, що багато часу в неї займає навчання та написання наукових робіт, вона дуже любить малювати та займається волейболом.

Своє професійне життя переможниця планує провести, займаючись агрономією, але наразі ще не визначилась з навчальним закладом, в який у цьому році вступатиме.

Ми бажаємо Ользі нових звершень і досягнення цілей. Дуже пишаємось, що такі діти живуть поруч з нами.