Квітень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Мін’юст дозволив автоматично списувати з картки борги будь-яких боржників

1 хвилина на читання

Банки почали списувати борги українців автоматично на вимогу державних та приватних виконавців. До системи автоматичного списання вже під’єднано 7 банків, серед яких ПриватБанк та Монобанк.

23 березня 2021 року Мін’юст видав наказ, згідно з яким з рахунків боржників гроші будуть списуватися автоматично. Раніше виконавці та банки могли примусово стягувати лише кошти за несплату аліментів. В інших випадках банки блокували рахунки, але для стягнення коштів потрібен був окремий паперовий запит. Наразі вся процедура проходить у кілька кліків в онлайн-режимі.

Списати борги можуть у людей, що потрапили до Єдиного реєстру боржників. Зараз там знаходиться 5,5 мільйонів боргів. Більшість з них — це борги перед комунальними установами, за штрафи ПДР або несплату аліментів.

До системи автоматичного списання вже під’єднано 7 банків:

  • Таскомбанк;
  • ПриватБанк;
  • “Універсал Банк; Монобанк тощо;
  • “Оксі банк”;
  • “Банк Восток”;
  • “Індустріалбанк”;
  • “ПроКредит Банк”.

Зазначається, що ще 44 установи підключені до тестового середовища, 11 банків перебувають на стадії консультацій та попередніх налаштувань для початку тестування. Тобто найближчим часом до системи автоматизованого арешту буде приєднано 62 українських банки з 73-х.

Тепер цей документ  називається «Порядок автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках».

Згідно з новим порядком, арешт і списання коштів буде працювати за таким алгоритмом:

  1. Виконавець за допомогою системи АСВП створює та надсилає до банків вимогу про отримання інформації стосовно наявності рахунку, його номеру та обсягу грошей на ньому.
  2. Не пізніше ніж за робочу годину після отримання такого запиту банк надсилаю виконавцю таку інформацію по системі автоматизованого арешту коштів.
  3. Далі виконавець по АСВП створює постанову про арешт коштів на рахунках і надсилає її банкам, у яких вони відкриті.
  4. Банки арештовують ці кошти і повідомляють про це виконавця.
  5. Виконавець створює платіжні вимоги на примусове списання коштів і надсилає їх банкам.
  6. Банки примусово списують гроші з рахунків боржника і перераховують на рахунки виконавчої служби, а ті вже перераховують їх на рахунки стягувача боргу.

У держпідприємства «Національні інформаційні системи» і Департамента державної виконавчої служби Міністерства юстиції є три місяці для реалізації наказу про «автоматичний арешт і списання грошей з рахунків боржника».