Квітень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
09.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанські медики про важливість вакцинації на прикладі натуральної віспи

1 хвилина на читання

Про важливість вакцинації на прикладі натуральної віспи розповідає Бойко Світлана Борисівна, лікар-педіатр Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Натуральна віспа – особливо небезпечна хвороба, характеризується важким перебігом, лихоманкою, висипом на шкірі і слизових оболонках, нерідко залишає після себе рубці. Передається від людини до людини через інфіковані аерозолі та дрібні краплі від інфікованих людей з клінічними проявами віспи. Одне з найдавніших захворювань.

Опис хвороби було знайдено в єгипетському папірусі часів Аменофіса I, складеному близько 4 тис. років до нашої ери. За приблизними підрахунками з VI по XX століття хвороба привела до смерті щонайменше 1 млрд людей. Є думка, що тільки в XX столітті від неї загинуло до 300 млн людей на планеті, що значно більше, ніж в усіх війнах людства.Ще в давнину намагалися боротися з натуральною віспою.

Індійці та китайці оберігалися від неї вводячи підсохлі струпи, отримані зі шкіри хворих, в носові ходи здорових людей. Жителі Персії втирали заразний матеріал в шкіру тих людей, що не хворіли на неї. Черкеси, бажаючи зберегти красу своїх дочок, тобто убезпечити від спотворюючих рубців – віспин, робили на закритих частинах тіла спеціальні насічки кинджалом, вістря якого було змочене у віспяному гної. Але при цьому нерідко виникала тяжка, навіть смертельна хвороба.

Наприкінці XVIII століття (14 травня 1796 р.) англійський лікар Едвард Дженнер привселюдно прищепив 8-літньому здоровому хлопчику коров’ячу віспу, а потім через 1,5 міс — натуральну віспу. Хлопчик залишився живий і навіть після повторного щеплення не захворів.

Відкриття вакцин

Так була відкрита вакцина проти натуральної віспи, перша в історії вакцина. Вже на початку XIX століття вакцину проти натуральної віспи успішно використовували в різних країнах .

В 1980 року ВООЗ офіційно повідомила, що натуральна віспа ліквідована у природі за допомогою вакцинації.Вакцини є одним із найкорисніших винаходів людства. Вони врятували сотні мільйонів людських життів і продовжують це робити.