Березень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанська «Кав’ярня №13»

1 хвилина на читання

Кава – улюблений багатьма напій, що бадьорить, викликає сплеск енергії, позитивно впливає на працездатність, а також сприяє виробленню гормону щастя дофаміну.

Дискусії про шкоду і користь ароматного напою ведуться з того самого моменту, як він увійшов у раціон людини. В Європі цей час припав на XVII століття, а ось в Ефіопії кавова епоха бере свій початок ще з XIV століття. Щоправда, тоді ці зерна були на вагу золота і зараховувалися швидше до атрибутики багатіїв. У наш час кава вже не належить до чогось недосяжного і дорогого, як раніше, навпаки, кожна друга людина не уявляє собі ранок без чашечки улюбленого напою. Нескінченні дискусії фахівців призвели до того, що люди розділилися на дві категорії: затяті фанати, які вважають каву необхідним продуктом, і противники, що відносять його до згубних шкідників.

«БН» вирішили дізнатись думку експерта, а саме власниці одного цікавого закладу – «Кав’ярня №13».

Початком власного бізнесу для Наді Загамула та її чоловіка Тараса стали його роздуми про пошук себе як професіонала.

– Якби не Тарас, цього напевне не сталось, хоча наразі це наша спільна робота. До відкриття чоловік багато готувався та дізнавався нового.

–Щоб стати баристою, потрібно вчитися у професіонала. Один зі шляхів – знайти кав’ярню, де можна навчитися цього мистецтва і пройти там тривале стажування. Так він і зробив.

Надія розповідає, що чоловік дуже любить готувати, це для нього певна магія, тому і каву завжди робив найсмачнішою.

– Це не просто хобі. Кава – це велика частина життя, – зізнається Надя. – Ми отримуємо багато задоволення від своєї роботи. А любов до кулінарії – це один із перших критеріїв у виборі співробітників. А ще ми надаємо перевагу тим хто не має досвіду, тому що їх набагато легше навчити, чим перевчити того, хто десь вже працював.

– Цікаво, що є такі кафе, де готують каву завжди смачно, є де не дуже. Але частіше я помічаю, що все залежить не від закладу, а саме від людини, яка готує. Чи це так?

– Я думаю, що так. Зрозумійте, що тільки на вигляд все дуже просто, але це певна наука. Все важливо, до найменших дрібниць. Збоку завжди здається, що бариста лише готує каву. Але це не зовсім так. Протягом дня він повинен підтримувати стабільність смакових характеристик кави, це важливий процес, від якого залежить смак.

Надія розповідає, що все починається із самих кавових зерен та з їх обсмаження.

– Ми користуємось послугами однієї і тієї ж людини, яка обсмажує зерна саме так, як потрібно нам. Молоти зерна теж треба за технологією. І це дуже важливий чинник. Навіть те, як бариста засипає каву та темперує її, впливає на смак.

Надія наголошує, що завжди розмовляйте з баристою, озвучуйте свої смакові побажання, і тоді ви отримаєте свій ідеальний напій. Якщо бариста добре розуміється на каві, він зможе розповісти, на яких сортах зараз приготує еспресо, чому саме так, яким напій може бути на смак. Загалом, під час спілкування стає зрозуміло, наскільки бариста компетентний.

– Вибір кави сьогодні дуже великий. Ми можемо готувати каву на рослинному молоці,  великий попит у нас має кава на апельсиновому фреші. Річ у тому, що свіжовичавлений сік апельсина збивається в таку саму піну, як і молоко. І при цьому має багато корисних властивостей і містить вітамін С, який сприяє засвоєнню заліза.

Також Надія підкреслює, що кава – погана альтернатива повноцінному сніданку. Напій підсилює секрецію шлункового соку і підвищує ризик печії.

–Температура кави не повинна бути вищою 70 градусів за Цельсієм, інакше підвищується ризик розвитку раку стравоходу. Ми готуємо каву такої температури, щоб клієнт мав змогу насолодитись напоєм не чекаючи, поки він прохолоне, тому що потім напій змінює смак та текстуру.

– Яка кава найбільше бадьорить?

–Усім відомо, що є два види кави: арабіка й робуста. В останній кофеїну в кілька разів більше, вона більше бадьорить. Щодо арабіки, все залежить від різновиду. Складно сказати, чи впливає кількість води на міцність напою, тому що багато залежить від генетики, фізичного стану кожної людини в конкретний момент часу тощо.

– Дієтологи наголошують: чим менше солодких добавок буде у вашому напої, у тому числі й сиропів, тим краще! Як ви до цього ставитесь?

– Це правда. Інша річ – кориця або ваніль. Наприклад, кориця покращує чутливість до інсуліну і знижує рівень цукру в крові.

–Як людині, яка не розуміється на каві, обрати якісну?

–Можу дати загальні поради. Варто звертати увагу на запах. Кава не повинна пахнути пересмаженим вугіллям, спаленою карамеллю, насінням соняшника тощо. Високоякісна кава завжди ароматна і пахне солодко, залежно від країни походження можуть бути фруктові, ягідні, квіткові нотки, які допомагають уявити, яким буде смак.

«Індустрія кави» привчила нас пити її у вигляді теплого, пінного, солодко-молочного лате, між тим за кількістю калорій це виходить майже повноцінна страва.  Тоді як проста чорна кава навпаки, пригнічує апетит і може допомогти вам вільно почуватися до наступного прийому їжі.

Якщо ви помічаєте, що п’єте каву тоді, коли відчуваєте голод, то поміркуйте про якусь здорову альтернативу – фрукт, жменьку горіхів тощо. Та не забувайте про зелений чай, який хоч і містить менше кофеїну, ніж філіжанка кави, зате має антиоксиданти, а підйом енергії від нього буде не таким різким, тож не буде й різкого падіння.