Грудень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанські лікарі: як святкувати без шкоди для здоров’я

1 хвилина на читання

Медики Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги констатують, що кількість викликів швидкої допомоги упродовж новорічних свят традиційно збільшується.
Зазвичай люди звертаються з травмами, опіками від піротехнічних засобів, загостреннями хронічних хвороб, обмороженнями і харчовими та алкогольними отруєннями.

Аби новорічні свята пройшли без шкоди для здоров’я, слід враховувати наступне:

  • Оскільки щільна й пізня новорічна вечеря – досить тяжке випробування для організму в цілому й для системи травлення зокрема, доцільно повечеряти трохи раніше, приблизно о 20:00 чи 21:00, а до святкового столу і традиційного шампанського подати легкі закуски.
  • Слід споживати в основному те, що швидко перетравлюється. У першу чергу, це салати й страви, приготовані з урахуванням сумісності харчових продуктів, а також варена або подрібнена їжа. Краще утриматися від смаженого м’яса, різносолів і маринадів.
  • Не розпочинайте прийом їжі з жирних страв – жири знижують секрецію шлункового соку й уповільнюють травлення.

Не варто:

  • Не змішуйте різні алкогольні напої, дотримуйтеся золотого правила – пити не більше так званої «однієї дози» алкоголю на годину. «Одна доза» – це 180 мл вина, або 360 мл пива, чи 30 мл міцного напою. Однією з причин похмільного синдрому вважають зневоднювання організму. Тому фахівці радять на кожну склянку алкоголю випивати одну склянку води.
  • Не варто починати пити на порожній шлунок. Бажано з’їсти що-небудь жирне (наприклад, шматок м’яса), перед тим, як починати відзначати зі спиртним.
  • Не можна змішувати різні алкогольні напої. Якщо ви хочете почати вечір з одного напою, а продовжити іншим. По-перше, це повинні бути напої на основі однієї і тієї ж сировини (з зерна – горілка, віскі, пиво; з винограду – вино, коньяк). По-друге, не можна знижувати градус. І пам’ятайте про дози.
  • Не варто запивати алкоголь, особливо газованою водою. Потрібно закушувати. Гаряча і поживна закуска уповільнює всмоктування алкоголю в стінки шлунка.

У разі будь-якого погіршення самопочуття не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря!

І нехай новорічні свята пройдуть без шкоди для вашого здоров’я!