Серпень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Ожина – вітаміни для всього організму

1 хвилина на читання

Її користь для людського організму просто неоціненна. Ягоди лісової та садової ожини їдять у свіжому та замороженому вигляді. Плоди цієї рослини дуже щільні, тому при зборі урожаю не пошкоджуються і довго зберігаються в холодильнику. Ця ягода прекрасна вітамінна заготовка не тільки для компотів та солодкої випічки, а й для корисних салатів.

Плоди ожини насичені: кальцієм, магнієм, калієм, міддю, марганцем. Також ягода багата на антиоксиданти, що допомагають захистити людський організм від ракових захворювань. Вживаючи ожину ви неодмінно збагатите свій організм вітамінами, зміцните імунітет та нервову систему. Окрім цього ця ягода позитивно впливає на роботу головного мозку та кишечника. Слід зазначити, що в ожині міститься велика кількість органічних кислот, Р-активних речовин і мікроелементів.

Варто звернути увагу на ожину діабетикам, адже в плодах цієї рослини міститься мало вуглеводів, що дуже важливо для організму людей з цією хворобою.

Підтверджені корисні властивості ожини для вагітних. Напої з цієї ягоди корисні не лише як вітамінні, а й мають особливості натурального жарознижуючого. У період лактації при грудному вигодовуванні малюка, ожину теж можна вживати. Звичайно, обов’язково перед вживанням будь-яких ягід, варто проконсультуватися з лікарем, на склад наявності алергії та інших особливих реакцій організму.

Ожинове листя сушать та використовують у приготуванні чаїв, адже користь цієї рослини міститься не тільки в плодах, але й листі. Такі чайні напої знижують температуру та допомагають заспокоїти загострення шлункової виразки.

Обробляють настоєм з листя ожини рани та подряпини, лишаї та екземи, які, завдяки таким природним лікам, швидше загоюються.