Серпень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Лікарі: важлива роль клітковини в здоровому харчуванні

1 хвилина на читання

Але в чому конкретно її вигода для здоров’я?

Лікарі БЦПМСД пояснюють, що рослинна клітковина необхідна щодня абсолютно всім людям незалежно від віку, статі, стану організму або рівня фізичної підготовки. Якщо хочете довго залишатися здоровим і активним, клітковина повинна стати вашою основною складовою правильного харчування.

Що таке клітковина і де вона міститься?
Клітковина – це компоненти рослинної їжі, які не перетравлюються нашими ферментами і практично в незміненому вигляді проходять через весь шлунково- кишковий тракт. Клітковина не засвоюється нашим організмом, тому не дає калорій. Але, незважаючи на це, є вкрай важливим елементом харчування.
Важливо також зазначити, що клітковина необхідна і дітям.

Навіщо нашому організму клітковина?
Перш за все, клітковина допомагає нам підтримувати здоров’я травної системи:
– стимулює роботу кишківника і перешкоджає закрепам;
– очищує травний тракт від побічних продуктів життєдіяльності, в тому числі від токсинів, виконує роль натурального сорбенту;
– підтримує здоров’я мікрофлори кишківника і позитивно впливає на стан імунітету та шкіри;
– покращує всмоктування в кишківнику корисних речовин, вітамінів та мінералів.

Джерелами клітковини є оболонки і м’якоть зернових і бобових культур, овочів, зелені, фруктів та ягід. Зазначте, що продукти тваринного походження не містять клітковину.

Є 2 види клітковини: розчинна і нерозчинна. Кожен вид нам необхідний і виконує свою функцію всередині організму.

  • Розчинна клітковина знижує рівень глюкози крові і холестерину. Міститься в бобових, вівсянці, а також в деяких овочах і фруктах.
  • Нерозчинна клітковина виконує функцію «щітки» і очищає весь шлунково-кишковий тракт, стимулює перистальтику кишківника. Міститься в більшості овочів і фруктів, зернових продуктах, квасолі, висівках.

Рекомендована добова норма рослинної клітковини для жінок становить 25 г, а для чоловіків – 38 г.
На жаль, більшість людей вживають тільки половину норми клітковини на день.

Клітковина дуже важлива для підтримання нормальної ваги. Вживаючи достатню кількість клітковини, людина швидко насичується навіть невеликою порцією їжі і не відчуває голод.

Клітковина сповільнює всмоктування глюкози в кров: таким чином ми довше відчуваємо себе активними і ситими.
Рослинна клітковина допомагає контролювати рівень глюкози в крові і перешкоджає розвитку цукрового діабету другого типу.

Клітковина у великій кількості міститься в капусті білокачанній (3,6%), моркві та буряку (2,8%), броколі та цвітній капусті (2,6%), шпинаті (2,2%), помідорах (1,2% ).

З фруктів у великій кількості клітковина присутня в авокадо (6,7%), малині (6,5%), грушах (3,1%), бананах (2,6%), яблуках (2,4%), полуниці і абрикосах (2%). Також на клітковину багаті ожина і чорниця.

Щоб задовольнити потреби організму в рослинній клітковині, обов’язково включайте в раціон бобові продукти – квасолю, нут, сочевицю, горох; зернові – вівсянку, кіноа, висівки пшеничні; насіння і горіхи – насіння соняшнику, гарбуза, льону, чіа, мигдаль, волоські горіхи, фісташки і кокос.

Збагачуйте раціон готовою клітковиною – це відмінний спосіб зберегти здоров’я і продовжити своє життя!