Правила роботи ресторанів з 5 червня
1 min readКабмін вирішив послабити карантин в Україні і дозволив з 5 червня відкритися ресторанам і кафе.
МОЗ опублікувало нові правила роботи закладів громадського харчування, які вступлять в силу в рамках послаблення карантину з сьогоднішнього дня.
Зокрема, для ресторанів і кафе з 5 червня встановлюються такі правила:
- обов’язковий температурний скринінг всіх співробітників перед початком роботи. Якщо температура тіла перевищує 37,2 – співробітник до роботи не допускається;
- на вході до закладу або поруч з місцем видачі замовлень повинно бути організовано місце для обробки рук антисептиком;
- біля місць скупчення людей повинна бути нанесена розмітка на підлозі, щоб відвідувачі в черзі дотримувалися відстані не менше 1,5 метра;
- відстань не менше ніж 1,5 метра між сусідніми столиками і розміщення не більше чотирьох осіб за одним столом (без урахування дітей до 14 років);
- меню розміщується на вході для безконтактного ознайомлення, або воно повинно бути зроблено з такого матеріалу, який дозволить його продезінфікувати. Дозволяється видача одноразових меню з їх подальшою утилізацією;
- видача замовлень в багаторазової посуді допускається тільки в тому випадку, якщо її потім можна помити при високій температурі в посудомийній машині;
- прилади повинні бути в індивідуальних упаковках.
При цьому в ресторанах і кафе заборонять:
- самостійний вхід відвідувачів до закладу без супроводу працівника ресторану;
- функціонування дитячих кімнат;
- проведення свят, банкетів, майстер-класів, публічних заходів за участю понад 10 осіб;
- приготування їжі на відкритих кухнях;
- функціонування зон самообслуговування;
- очікування в черзі (в тому числі і в санвузли) в приміщеннях ресторану.
Адміністрація закладу повинна забезпечити:
- постійна наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
- вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках, місць контактів рук клієнтів і працівників не рідше ніж кожні дві години, а також перед початком і в кінці зміни;
- централізований збір використаних засобів індивідуального захисту і паперових серветок в окремі урни з їх подальшою утилізацією.
Відвідувачі ресторанів і кафе повинні дотримуватися таких правил:
- обробити руки антисептиком перед входом на територію закладу;
- дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 метра;
- заходити і пересуватися по території установи в масці, що прикриває ніс і рот, в той же час сидіти за столом можна без маски.