Травень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
15.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Вишиванка – на щастя і на долю

1 хвилина на читання

Сьогодні, у День вишиванки, ми відчуваємо себе частиною тисячолітньої історії української нації, занурюємося у традиції і культуру, підкреслюємо свою особливість та індивідуальність.

Вишиванка – це не просто гарне вбрання, для кожного українця це щось рідне та близьке серцю, можна сказати святе. Кольорові вишиті сорочки гладдю та хрестиком із зображенням людей, птахів, дерев і квітів є символом всього українського народу. Кожна вишивка на клаптику тканини – це душевний витвір золотих рук, відображення наповненості людської душі українськими звичаями, духовністю, віруваннями та мріями, які закладаються з дитинства…

День вишиванки відзначають в третій четвер травня. У 2020 році це свято відзначимо сьогодні – 21 травня.

Як з’явився День вишиванки

День вишиванки виник у Чернівцях в 2006 році. Його ініціатор – письменник, журналіст Леся Воронюк, яка будучи студенткою Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонувала ідею акції. Її підтримали інші студенти і викладачі й одяглися відповідно.

Зазвичай цього дня всі вбираються у вишиті сорочки та сукні, вітають один-одного, фотографуються спільно та поодинці, виставляють світлини у соціальних мережах.

Свято в он-лайн режимі

Бучанський центр позашкільної роботи запустив Фоточелендж «День вишиванки – День української родини». Ми також їх підтримуємо і пропонуємо всім долучитися до цього гарного дійства.

Триває віртуальна виставка автентичного та стилізованого українського одягу Київщини «Жінка – джерело любові» Київського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи». Користувачі мають змогу ознайомитися  з етнографічною і культурною спадщиною районів Київщини, на світлинах представлено автентичний та стилізований український одяг Київської області.

20-31 травня «Київська обласна бібліотека для дітей» на офіційному сайті представляє інформаційні матеріали до Дня вишиванки.

«Київська обласна бібліотека для юнацтва» презентувала народознавчий екскурс онлайн  «Кожна вишивка – частина моєї  України» із циклу заходів до «Програми діяльності бібліотек України для юнацтва, молоді з патріотичного виховання на 2016-2020 роки» – «Кожна вишивка – частина моєї України» до Всесвітнього дня вишиванки.