Травень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
08.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

The Guardian: український фільм про Голодомор найкраща стрічка року

1 хвилина на читання

Авторитетне британське видання The Guardian включило стрічку «Ціна правди» (Mr Jones) Аґнєшки Голланд про Голодомор в Україні до списку кращих фільмів року.

Про це повідомляється на сайті газети, передає Укрінформ.

«У Аґнєшки Голланд є реальна історія, яку вона розповідає – історія, про яку мало говорять, – і один, переконливий і приємний персонаж, який її розповідає. Це сильний фільм», – зазначає видання.

“Ціна правди” була знята за підтримки України (Kinorob за підтримки Державного агентства України з питань кіно), Польщі (Film Produkcja за підтримки Polish Film Institute) та Великої Британії (Jones Boy Film).  А саундтрек до фільму написала співачка Джамала, крім того, випустила ролик на цю пісню.

“Мене вразила історія, що послужила основою для картини. Події фільму розгортаються під час одного з найбільш трагічних періодів, який замовчувався десятиліттями. У центрі оповідання звичайний журналіст, який проявляє справжній героїзм, щоб донести інформацію про Голодомор до світової громадськості. Як ми знаємо, люди, які не бояться і борються за правду, платять за це високу ціну. Мені близька ця ідея, вона багато в чому перегукується з моєю творчістю”, — зізналася Джамала.

Сюжет стрічки оповитий трагічними подіями 1932-33 років, саме тоді журналіст Гарет Джонс вирушив до Радянського Союзу, аби викрити злочини сталінської влади та пролити світло на Голодомор в Україні. Як результат, журналісту вдалось зробити унікальні кадри, які підтверджували моторошні факти масового вбивства…Однак ціна такої правди занадто висока.

У листопаді 2019 року Президент України Володимир Зеленський відзначив орденом княгині Ольги III ступеня режисера фільму “Ціна правди” Аґнєшку Голланд “за вагомий внесок у вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу — Голодомору 1932-1933 років в Україні, подвижницьку діяльність, спрямовану на висвітлення правди про Голодомор.