Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Поліноз – сезонна алергія

1 хвилина на читання

Назва «поліноз» походить від латинського слова «pollen» – пилок. Це сезонна алергія (сезонний алергічний кератокон’юнктивіт), що виникає у дітей та дорослих під час цвітіння рослин, пилок яких переноситься з вітром.

Розрізняють три сезонні хвилі алергії:

  • березень-травень (дерева: пилок берези, вільхи, дуба, клена та ліщини);
  • червень-липень (злакові: пирій, ковил, ячмінь, жито, пшениця, тонконіг, тимофіївка);
  • серпень-вересень (амброзія, полин, лобода).

Дрібні летючі частинки пилку легко розповсюджуються на далекі відстані, уражаючи великі площі, тому деякі особливо чутливі пацієнти, щоб уникнути захворювання, змушені переїжджати в інший кліматичний пояс.

Ризик «епідемії» полінозу залежить від погодних умов. Сонячна вітряна погода сприяє масовому ураженню, а дощі «змивають» пилок на ґрунт, знижуючи ризик захворювання.

Симптоми сезонної алергії у дітей та дорослих

Вперше ознаки полінозу описав англійський лікар Джон Босток на початку дев’ятнадцятого сторіччя під назвою сінної лихоманки. Дослідник пов’язував виникнення полінозу з періодом сінокосу і мав рацію, тому що літні сезонні алергії викликає пилок рослин, які часто використовують у сільському господарстві.

Пізніше виявилося, що симптоми полінозу не залежать від рослин, що стали «винуватцями» захворювання. Усі сезонні алергії мають спільні ознаки:

  • нежить;
  • сльозотеча;
  • почервоніння очей (кон’юнктивіт);
  • чхання та кашель;
  • зниження апетиту, слабкість, дратівливість

Як бачимо, ознаки полінозу легко переплутати з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), зокрема COVID-19. Про це інформують у Центрі громадського здоров’я.

Ключові відмінності сезонної алергії полягають у тому, що для неї не характерне підвищення температури і симптоми знімаються протиалергійними засобами.

Діагностика полінозу

Лікар може запідозрити поліноз, пов’язавши розвиток захворювання з часом цвітіння рослин, що викликають алергію. Окрім того, для сезонних алергій характерні яскраві прояви ураження очей (свербіж, почервоніння, набряк), звідси інша назва хвороби – алергічний кератокон’юнктивіт.

Для уточнення діагнозу полінозу використовують шкірні тести з алергеном, техніка яких надзвичайно проста: шкіру передпліччя обробляють знезаражуючою речовиною, а потім за допомогою звичайної ін’єкційної голки здійснюють поверхневі подряпини епідермісу.

На ушкоджену шкіру наносять краплини речовини, що містить підозрюваний у полінозі алерген. «Винуватець» виявить себе почервонінням шкіри та невеликими пухирцями навколо подряпини.

Лікування полінозів

Лікування полінозів проводиться після встановлення природи алергенів і в обов’язковому порядку включає усунення контактів з речовинами, які можуть посилити реакцію (дієта, перебування в очищеному від алергенів приміщенні).

Медикаментозна терапія в легких випадках проводиться за допомогою антигістамінних препаратів. При тяжкому перебігу використовують глюкокортикостероїди (гормональні медикаменти протизапальної та протиалергічної дії).

Оскільки захворювання протікає з ураженням очей, потрібна консультація офтальмолога, який призначить відповідні препарати місцевої дії (очні краплі або мазі). Якщо є показання, лікар-алерголог проведе імунотерапію, що покликана стабілізувати імунну систему та знизити схильність до патологічних реакцій.

Профілактика протягом року

Хворим-алергікам лікарі рекомендують протягом року підвищувати стійкість власного організму до розвитку алергій.

Необхідно своєчасно лікувати хронічні інфекційно-запальні процеси, що порушують діяльність імунної системи (тонзиліти, фарингіти, гайморити, бронхіти, отити, тощо).

Профілактика полінозу під час цвітіння рослин

Якщо тест виявив чутливість до певних алергенів, лікарі радять покинути небезпечну зону на час цвітіння рослин – винуватців алергії, але, зрозуміло, що така можливість є не у всіх хворих.

Щоб попередити розвиток полінозу, знаходячись на небезпечній території, потрібно:

  • – утримуватися від прогулянок в суху вітряну погоду;
  • – провітрювати кімнату вологим повітрям (після дощу або рано вранці), коли концентрація пилку мінімальна;
  • – щодня проводити вологе прибирання приміщення та приймати душ, щоб змити алергени, що потрапили у ваше обійстя.