Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Великодні писанки: візерунки, символи, значення

1 хвилина на читання

Кожна писанка – це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і трибанні церкви – усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі.

Історія писанок як символу весняного відродження природи сягає у минуле і пов’язана з ритуалом весняного відродження на землі.

ПОДІЛ

Для наших предків числа були священними, у кожного було своє значення і своя сила. Поділ на два передавав уявлення про два світи. На три ділили найчастіше по вертикалі, так позначали три небесних сфери. При поділі на чотири утворюється хрест, що означає чотири сторони світу.

КЛАСИЧНИЙ ПОДІЛ півсфер на чотири частини, кожна з яких поділена на три, передає уявлення про чотири пори року з трьома місяцями. За іншими уявленнями світ ділився і на шість сторін. Таку просторову орієнтацію передає шестикутна зірка.

СИМВОЛІКА КОЛЬОРІВ

ЧЕРВОНИЙ – символізує добро, радість життя, для молодих – надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню. Символізує також пролиту за людей кров воскреслого Спасителя і радість життя.

ЖОВТИЙ – небесне світило, тепло, врожай.

ЗЕЛЕНИЙ – означає весняне пробудження природи, надію, життя.

БЛАКИТНИЙ – небо, повітря, чистота і здоров’я

БУРИЙ, КОРИЧНЕВИЙ – землю і її приховану життєдайну силу.

ЧОРНИЙ – колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

ОРНАМЕНТИКА

Кожен із знаків орнаменту прийшов до нас із глибини віків. Писанки – це ціла світоглядна система з десятками орнаментальних мотивів.

СОНЦЕ

Люди вважали, що небесне світило – то Боже око. У міфологічному світогляді світло символізує видющість і правду, а темрява, ніч, туман є своєрідними синонімами сліпоти і кривди.

Сонце зображали на писанках різними спеціальними знаками – у вигляді кола, ружа, хреста, тринога, свасті. Триніг – це зображення трьох променів, що виходили з однієї точки і були закручені в один бік. Свастю ще називали сваргою, гачковим хрестом.

Писанка
ХРЕСТ

Стародавній символ сонця, вогню, душі. В орнаменті його називають «божим знаком» і пов’язують з Древом Життя (світовим деревом). Хрест – це перетинання двох ліній: горизонтальної (часу) і вертикальної (вічності) – волі людської з волею Божою. Хрест є водночас і буттям, і небуттям. Для християнина хрест є початком і кінцем, власне життям, а також символ відкуплення від гріха і смерті.

ЗОРЯ, РУЖА

Дві восьмираменні зірки на писанці – це знак сонця. У давнину зорю також пов’язували з Великою богинею, чий чоловік – божество неба, місяць. Стародавнє зображення півмісяця з зіркою символізує цю пару.

Зорю зображають по-різному. Буває п’яти- шести- семи-, восьмираменна. Містить в собі косий хрест, прямий хрест, а також лівосторонню і правосторонню свасті. В народній символіці –  незмінний символ любові. Подарувати писанку з ружею означало освідчитися в коханні.

КВІТИ

Квіти і зірки символізують душі людей, а образ квітів більше пов’язаний із дітьми.

За традицією, жінкам, які довго не мають дітей, радять розмальовувати писанки квітами і дарувати їх дітям.

ГІЛКА-СОСОНКА

Зелені дерева, гілки і листя – один з найдавніших символів життя, щорічного весняного відродження, вічної молодості, здоров’я, росту.

ЗАВИТОК, ЗМІЙ, СПІРАЛЬ

Завиток, спіраль або змій, як символ життєвої сили та зародження життя.

Спіраль є символом часу, циклічних ритмів року, народжень і смертей. Змієві приписували безсмертність, мудрість і лікувальну силу. Писанки зі спіралями дарують на здоров’я.

S-ПОДІБНИЙ ЗНАК ВІЧНОСТІ

Це знак єднання протилежностей, на якому тримається світ.

БЕЗКОНЕЧНИК АБО КРИВУЛЬКА

Символ води, яка є символом вічності і, водночас, плинності часу. А також посередником між світом живих і потойбіччям.

ВИНОГРАДНА ЛОЗА

У християнстві виноград – символ духовного відродження. Виноград – це стародавній символ роду.

ДУБОВИЙ ЛИСТОК

Дубове листя символізує силу, довголіття, терпіння. З жолудями – означає духовну і тілесну зрілість.