Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
06.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бородянка – Ірпінь. Дискусія продовжується

1 хвилина на читання
Київська обл

Рішення Бучанської міської ради щодо пропозиції створення Бородянського району, а не Ірпінського, не лише зацікавило багатьох, й відразу викликало багато запитань.

Бучанський міський голова Анатолій Федорук роз’яснив:

«Триває адміністративно-територіальна реформа, яка передбачає створення на території Київської області 5-ти нових районів замість існуючих 25-ти. Це буде не та типова форма району, до якого ми звикли зараз, а нова якість утворення субрегіонального рівня. Тобто відбувається не просто укрупнення старих районів, а повністю перебудовується система взаємодії між органами місцевого самоврядування в статусі об’єднаних територіальних громад, з виконавчою гілкою влади, де представниками від президента на місцях будуть не голови райдержадміністрацій, а префекти.

Зручність такого рішення з точки зору транспортної логістики для органів місцевого самоврядування і фізичних осіб, які будуть звертатися до районного центру, важко переоцінити, – додав Анатолій Федорук. – Тим паче ми не збільшуватимемо транспортне навантаження в бік Києва, а навпаки, розвантажимо столичний напрямок за рахунок Бородянки, з якою в Києва, Бучі та Ірпеня є пряме сполучення електричкою. Окрім того, в селищі Бородянка вивільняється приміщення районної ради, тож новостворену службу доречно розмістити в наявній будівлі, а не витрачати 100-200 мільйонів гривень з обласного бюджету на будівництво приміщення, якого зараз немає в тому ж Ірпені».

Перший заступник міського голови Тарас Шаправський акцентував ще на одному важливому моменті:

«Хочу відразу заспокоїти скептиків: всі адміністративні послуги надаватимуться на місцях – в ОТГ, функція районного центру – територіальна організація вертикалі виконавчої влади і контролюючих органів».

Пояснення юристів:

Поданий проект адмінтерустрою не в повній мірі враховує норми Директиви № 1059/2003 Європейського парламенту і Ради «Про створення загальної класифікації територіальних одиниць для статистики (NUTS)» від 26 травня 2003 року (із змінами і доповненнями) та Методичних рекомендацій щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня, розроблених Міністерством регіонального розвитку, будівництва, житлово-комунального господарства України, зокрема щодо транспортної доступності потенційного центру району – міста Ірпінь до територіальних громад, які планується включити до складу Ірпінського району.

Крім того, згідно рекомендацій будь-який населений пункт розташований у межах 30-ти кілометрової зони доступності від межі міста – обласного центру, не може розглядатися як потенційний адміністративний центр.

Пропозицію «Бородянка – районний центр» також підтримує і діючий народний депутат Ольга Василевська-Смаглюк, яка звернулася з листом до профільного міністерства, та Асоціація міст України, направивши відповідний лист-звернення до Міністерства розвитку громад та територій.

Керівники Поліського, Іванківського, Макарівського районів, Бородянської районної ради та райадміністрації, Пісківської та Гостомельської ОТГ, що як і Бучанська ОТГ мають увійти в один район – теж за Бородянку.

Нагадаємо, Бучанська міська рада на сесії підтримала рішення звернутися до Київської обласної державної адміністрації, Міністерства розвитку громаді територій, Кабінету Міністрів України з пропозицією розглянути пропозиції щодо реформування адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Київської області, зокрема, визначити адміністративним центром району замість міста Ірпінь селище міського типу Бородянка Київської області.