Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Щодо паління трави чи коли ми почнемо поважати права інших

1 хвилина на читання

Чому палять траву? – для більшості людей відповіді на це питання не має, а вчинки паліїв так і залишаються незрозумілими. І це – дуже коректні слова для таких індивідів.

Цілодобово, і вдень і вночі ми вимушені дихати димом. І добре, якщо в тебе звичайне здоров’я. Але у наш екологічно не зовсім сприятливий час більшість українців страждають на алергічні реакції. Тож постійний дим вважайте дорівнює нежить, чихання і як наслідок – слабкість і почуття хворобливості.  А якщо проблеми із диханням, астма тощо. Тоді хоч живи у протигазі!

А тепер множимо ці проблеми на всі заходи із протидії коронавірусної інфекції – карантин, неможливість гуляти у парку, вихід на вулицю лише у масках. І відсутність чистого повітря – із-за диму. Якийсь суцільний жах для звичайного дихання – першої необхідності для людського існування.

То якими розумними аргументами продиктований вчинок людини: прийти на поле і підпалити траву? Чи кинути сірник або недопалок у суху лісову підстилку? Чи залишити без нагляду вогнище?

Можу ще згадати про флору і фауну. Їх просто вбивають!

І все ж щодня пожежники із сиренами їдуть гасити вогонь, який «виникає» по всій окрузі: то на поймі між Бучею і Ірпенем, то у Луб’янці, сьогодні – горіння лісового масиву в Поліському районі та торфовище у Вишгородському районі Київської області. Анатолій Федорук проінформував нас, що цього разу була верхова пожежа з якою справилися силами авіації.

«Силами ДСНС України в Київській області ведеться робота з припинення лісової пожежі. Задіяна авіація та гелікоптери! – написав Бучанський міський голова. – Маємо з вами сподівання, що спецпідрозділи впораються з пожежею у якомога короткий термін. Велике прохання до наших городян, які ще дозволяють собі спалювати листя – не робіть цього!»

«Не паліть» – просить місцева влада, закликає держслужба з надзвичайних ситуацій, уряд погрожує підвищеними штрафами.

А ми знову бачимо пелену за вікном і дихаємо димом…

Так чому ж палять? Яка ваша думка?

На замітку:

За даними ДСНС на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрові з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.

Лише за минулу добу маємо  693 випадки загорянь на відкритих територіях та у природних екосистемах! Вогонь охопив 984 гектари.

«На сьогодні випалювання рослинності та її залишків залишається однією із найбільш актуальних екологічних проблем для довкілля та здоров’я людини. Паління сухостіїв забруднює повітря, а розведені навмання багаття призводять до неконтрольованих масштабних пожеж і значних збитків», – пояснив Міністр юстиції України Денис Малюська.

Уряд підтримав розроблений Мін’юстом законопроєкт, у якому пропонується збільшити розмір санкцій за самовільне випалювання рослинності або її залишків, а саме: від 50 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це 850-6120 грн) і на посадових осіб – від 120 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо палитиме в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, штраф сягатиме від 1700 до 17000 грн, а на посадовців – від 17000 до 25500 грн.

Фото ДСНС і БМР