Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
11.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Страсний тиждень перед Великоднем

Кожен день на Страсному тижні називається Великим.


У церквах проводять літургії та обряди , які присвячуються тільки одному святому – Ісусу Христу та вважаються найголовнішими за весь рік.


Понеділок


У перший день проводять ритуал, який носить назву – чин мироваріння, під час якого безперервно читатиметься Євангеліє та завершиться у Великий Четвер освяченням мира в Храмі Христа Спасителя.

Також в цей згадують історію зі Старого завіту про те, як патріарх Йосип був проданий своїми братами в рабство.


Історія про Йосипа


Яків, батько Йосипа, дуже любив його. Він зробив йому найкраще вбрання. Однак старшим братам, яких у Йосипа було десять, не сподобалось це, та те що батько любить їх менше. Брати зненавиділи бідного хлопця ще й за те, дізналися про сон, який приснився Йосипові, де брати вклонялись йому.

Одного дня батько попрохав Йосипа, піти поглянути, як брати доглядають отару. Та коли Йосип прийшов, брати схопили його, щоб убити. Та один з братів зупинив та запропонував вкинути хлопця до ями, а згодом вирішити його долю. Саме тоді, під’їхали подорожні і брати зробили підлий вчинок, вони продали Йосипа за 20 срібняків.


Щоб пояснити батькові, що сталося з Йосипом, брати вимастили вбрання Йосипа в кров щойно вбитого козла та сказали, що дикий звір убив його сина. Батько плакав та побивався за померлим, сумував багато днів та ночей.

Згодом лихо сталося на всій землі. Розпочався голод. Тільки в Єгипті за сім урожайних років Йосиф зібрав дуже багато хліба. Тому звідусіль до Єгипета приходили за хлібом.

Сини Якова, окрім наймолодшого, теж прибули до Єгипта та прийшли до Йосифа, вклонившись йому. Брати не впізнали Йосифа та він одразу впізнав їх й вирішив перевірити чи може брати стали кращими.

Йосип суворо запитав прибулих, чи може вони хотять загарбати землі Єгипетські. Однак брати заперечили це та розповідали, що вони прості люди, всі прийшли за хлібом, окрім найменшого, що доглядає за батьком.

Якщо це так, сказав Йосип, то тоді один з вас залишиться тут, а решта з хлібом поїдуть додому та привезуть молодшого брата.

Коли через рік брати привезли молодшого брата, то не змогли його залишити Йосипу, бо хвилювалися за батька, який би не витримав цього. Тоді Йосип побачив, що брати змінилися, та відкрився їм.

Коли Яків з великою радістю дізнався, що його син Йосиф живий, він переселився з усією своєю родиною в Єгипет.


Вівторок


У другий день тижня розповідається про талант Ісуса, воскресіння мертвих і Страшний суд.


Середа


На третій день згадують історію про те, як Іуда захотів продати Ісуса Христа за 30 срібних.

У середу бажано винести з дому все сміття та приготувати всі потрібні інгредієнти для фарбування крашанок та писанок, випікання святкової випічки, тощо.


Четвер


Згадка про історичну Таємну вечерю. Увечері проходить одна з найдовших служб – «Дванадцять Євангелій».


У четвер починаються Пасхальні приготування. Обов’язково випікається головний святковий хліб – паска, розмальовують писанки та фарбують крашанки, прибирають житло, тощо. Ще цей день називають Чистий четвер. Саме цього дня, щоб змити з себе всі гріхи та негативну енергетику варто купатися до сходу сонця.


П’ятниця


П’ятий день – це траурний день. День, коли розіп’яли Христа. У церкві проходить ритуальне винесення плащаниці із зображенням Христа в труні.


Субота


Священики святять паски, крашанки та писанки.

В Єрусалимі в храмі Воскресіння Христового сходить благодатний вогонь.

Всі віруючі зустрічають Великдень.