Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Цікаве дозвілля з дітьми: досліди в домашніх умовах

1 хвилина на читання

Ми звикли, що досліди проводять або вчені у своїх лабораторіях, або вчителі фізики та хімії на уроках в школі. Але є прості експерименти, які можна втілити навіть вдома. У результаті ваше спілкування із дитиною буде не лише цікавим, а і матиме корисні наслідки: ви зможете відповісти на питання і доступно пояснити складні речі. А крім того, продемонструєте малечі зв’язок між природними явищами.

ДОМАШНІЙ ГІГРОМЕТР

Приготуйте розкриту шишку (краще сосни) і миску з водою.

Покладіть шишку у воду і залиште на півгодини. Невдовзі ви побачити, що шишка закрилася, щільно притиснувши лусочки. Але якщо дістати її з води і дати висохнути – вона знову відкриється.

Пояснення. Таким чином відбувається захист пилку, який міститься в поглибленнях лусочок. Під час дощу лусочки закриваються, у суху погоду – знову відкривають, і пилок має змогу вільно поширюватися навкруги.

ЛАВА-ЛАМПА

Приготуйте: прозору пластикову пляшку або склянку; вода; рослинну олію; розчинений харчовий барвник,; аспірин чи іншу шипучу пігулку, ліхтарик.

Налийте води до половини пляшки, долийте до верху масло. Відразу можна пояснити дитині, що масло залишається зверху, тому що його щільність менша. Додайте барвник і пігулку.

Розчин прийшов у рух: масло і фарба починають мінятися місцями, нагадуючи гелеві лампи. Для більшого ефекту потрібно посвітити ліхтариком крізь лампу.

Пояснення. Пігулка, розчиняючись, виділяє вуглекислий газ, який легше  води і масла. Тож бульбашки СО2 піднімаються вгору, забираючи із собою краплі Н2О. Вони проходять крізь масло, але згодом падають під власною вагою. З часом процес закінчиться і розчин знову стане двошаровий.

КОЛЬОРОВА ПІНА

Приготуйте: стакан, дріжджі, харчовий барвник, перекис водню, рідке мило. Чайну ложку дріжджів розчинюємо у невеликій кількості теплої води і додаємо столову ложку рідкого мила, розмішуємо і добавляємо барвник та півсклянки перекису водню.

Утворюється багато піни, яка починає підніматися вгору і стрімко «виходити з берегів».

Пояснення.  Дріжджі містять речовини, при взаємодії яких з перекисом виділяється кисень. Завдяки цьому газу у милі утворюється багато бульбашок – піна.

МУЗИЧНИЙ КУЛЬКА

Потрібні гайка  і повітряна кулька.

Кидаємо гаєчку в кульку і після – надуваємо і зав’язуємо. Тепер розкручуємо кульку і… чуємо  дивні звуки, схожі на дзижчання.

Пояснення. Під час кручення гайка тихенько треться по кульці, яка в цей час досить сильно підсилює звук, звідси і виразне дзижчання.