Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Чим корисні спеції та прянощі для здоров’я

1 хвилина на читання

Прянощі і спеції – це не тільки популярні ароматні добавки до різного роду страв. Сучасна наука тільки починає відкривати те, наскільки велику користь вони приносять здоров’ю. Прянощам завжди приписувались особливі властивості — від цілющих до чаклунських. І в цьому присутня істина, адже спеції здатні вилікувати деякі хвороби, а процес приготування страв — схожий на магічний ритуал.

Якими ж саме властивостями наділена кожна окрема спеція досліджували журналісти «ФБ»

 Гірчиця, перець чилі і хрін — прискорення обміну речовин

Такі пікантні продукти, як гірчиця, перець чилі і хрін, створюють для тіла термогенний ефект: прискорюють метаболізм і піднімають температуру тіла. А це тягне за собою зниження ваги. Так що є сенс додавати до їжі гірчичні зерна або гірчичний порошок. Але надіятись, що схуднете тільки із-за цих спецій не варто.

Коріандр, фенхель, імбир  — поліпшення травлення

Від роботи травної системи залежить дуже багато в нашому тілі. Адже правильне розщеплення їжі і засвоєння її впливає в кінцевому підсумку на весь організм.

Наприклад, коріандр прискорює процес травлення і діє заспокійливо при розладах (диспепсії), спазмах у животі, діареї і метеоризмі. Він має сечогінні властивості, а також може регулювати тиск крові. У рослини їстівні всі частини: можна використовувати зерна і/або листя для приготування їжі, а також заварювати чай з листя. Для цього прокип’ятіть листя протягом 5 хвилин і процідіть. У цей відвар можна за бажанням додати мед.

Фенхель стимулює травлення і правильне засвоєння їжі. Рослина цілком їстівне і додає їжі лакричний аромат. Він має властивість зменшувати спазми, тому ефективний при дитячих кольках, печії, нетравленні і слизовому коліті. А ще полегшує симптоми ПМС.

Користь імбиру важко переоцінити. Кореневище цієї рослини має протизапальні та антиоксидантні властивості, а також стимулює вироблення травних ферментів і жовчі. Ви можете використовувати його при приготуванні багатьох страв і напоїв і навіть додавати в смузі.

Часник, зелений чай, корінь солодки — біль у суглобах

Часник – потужний протизапальний засіб. Він однаково ефективний як при зовнішньому, так і внутрішньому застосуванні. Його можна додавати у страви, однак корисніше з’їдати в сирому вигляді (якщо звичайно ви можете це зробити). У вигляді компресів і примочок часник знімає запалення, а також зігріває та заспокоює біль у суглобах.

Зелений чай, як і всі інші справжні (не трав’яні) чаї, містить протизапальні речовини. Однак у зеленому чаї міститься більше флавоноїдів (тип антиоксидантів), ніж в інших видах чаю, що робить його більш ефективним при лікуванні запалення.

Корінь солодки слід приймати у вигляді чаю: 1 чайну ложку подрібненого кореня солодки залийте гарячою водою і дайте настоятися 10 хвилин, процідіть і випийте. Солодка сама по собі солодка, тому додатково підсолоджувати чай немає необхідності. Проте, слід пам’ятати, що великі дози солодки з часом можуть викликати підвищення тиску і зниження рівня калію. Корінь солодки також протипоказаний вагітним і годуючим жінкам.

Розмарин — виведення токсинів

Щодня ми піддаємося свій організм впливу токсинів як навколишнього середовища, так і з їжі, яку споживаємо. Якщо від них періодично не позбуватися, токсини накопичуються і завдають шкоди організму.

Розмарин має протигрибкові, противірусні та антибактеріальні властивості. Антиоксиданти, що містяться в розмарин, захищають печінку і навіть здатні виліковувати цироз. Розмарин підвищує захисні механізми організму і таким чином перешкоджає пошкоджень, що наносяться вільними радикалами на печінку. Крім благотворного впливу на печінку, розмарин також захищає мозок, покращує пам’ять, розумові здібності, а також блокує накопичення бета-амілоїду – білка, який викликає ураження клітин мозку, що призводить до хвороби Альцгеймера та інших неврологічних захворювань.

Розмарин крім того володіє яскраво вираженим ароматом, тому чудово підходить до супів, тушкованим і смаженим (в тому числі і на грилі) страв, а також може заваритися у вигляді чаїв.

Чорний перець, куркума — підвищення імунітету

Чорний перець містить речовину пиперин, має виражені антиоксидантні властивості. Пиперин зв’язує рецептори імунних клітин і підвищує загальну життєстійкість клітин. Більш того, чорний перець підвищує біодоступність інших поживних речовин.

В куркумі міститься жовтий пігмент куркумін, володіє антиоксидантними і протизапальними властивостями. Він успішно бореться з інфекціями, вбиває грибки і ракові клітини, покращує здоров’я ротової порожнини і підтримує роботу імунної системи. Куркума засвоюється набагато краще за все з поєднанні з чорним перцем і кокосовим маслом.

Деякі спеції можуть врятувати при отруєннях, тому з давніх-давен придворні пліткарі та інтригани поважали страви, щедро приправлені материнкою, кропом та аїром. Свіже листя петрушки, прикладене до місця укусів комарів, зніме біль, свербіж і зменшить набряк.

Духмяні трави збуджують апетит і покращують травлення. Кулінари в країнах зі спекотним кліматом часто використовують їх в якості природних антисептиків. Тисячолітній світовий кулінарний досвід доводить — правильно підібрані і застосовані спеції здатні додати активності,витривалості, життєрадісності і допоможуть подолати розумові та фізичні навантаження.

Досвідчені кухарі вміють використовувати дивовижні властивості деяких рослин впливати на стан людини. Окремі страви покращують настрій, загострюють сприйняття ароматів, кольорів і смаків, прояснюють свідомість і навіть, на думку давньоіндійських медиків, «пробуджують совість

Отже, використання спецій більш, ніж корисне і навіть необхідне. Але потрібно пам’ятати, що «передозування» прянощами може зробити страву неїстівною. Під час експериментів на кухні слід дотримуватися рецептів, адже спеції, особливо такі гострі, як перець чилі можуть подразнювати слизову оболонку шлунку. А надмірне використання шавлії або мускатного горіха передбачає підвищення сонливості. Тому у всьому варто дотримуватися міри!