Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

З Благовіщенням!

1 хвилина на читання

Сьогодні православні християни відзначають Благовіщення.

Це день, коли Архангел Гавриїл явився Пресвятій Діві Марії та повідомив їй благу вість, що вона непорочно зачне дитину від Святого Духа і народить Сина Божого – Ісуса Христа.


Вітаємо всіх з цим великим світлим та чистим святом! Нехай благодать Пресвятої Богородиці огорне будинок кожної родини теплом і ласкою та подарує здоров’я, достаток і добробут. Хочеться побажати вам вірити в диво, адже саме ця віра окрилює та дарує шлях в краще майбутнє. Із святом! Добра і щастя вам!


Про Благовіщення зібралося багато прикмет, обмежень та забобонів


Діву Марію батьки посвятили Богу і у трирічному віці відвели до храму й залишили її там на виховання. До свого повноліття (до 15 років) Марія жила у храмі, навчаючись рукоділля, грамоти, читаючи Святі книжки. Настав день, коли вона за звичаєм мала залишити храм. Священики храму вибирали для своїх вихованок обручників, які надалі опікувалися ними. Марії обрали Йосифа — столяра, жителя Назарету, людину, відому своїм благочестям і порядністю. Марія покинула храм і жила в домі Йосифа, зберігаючи невинність і займаючись домашнім господарством.
Одного весняного дня пішла Марія до колодязя по воду й почула голос: «Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою!» Вона дуже злякалася, бо навколо нікого не було. Прийшовши додому, вона сіла прясти, і тут їй з’явився ангел. Який повідомив їй радісну новину.


Що не можна робити на Благовіщення


Наші предки вірили, що в цей день не можна:

– Позичати або давати різні речі та гроші. Порушивши, можна втратити здоров’я, сімейний добробут, мир та спокій в родині.

– На Благовіщення заборонено плести, шити, вишивати та в’язати. Таким чином можна заплутати свою долю та придбати нові проблеми.

– Не можна вдягати нові речі, бо вони швидко зіпсуються. А придбати нові не буде можливості. Ті жінки, які не послухаються, до наступного року будуть самотні.


В народі свято одержало назву «третьої зустрічі весни» (після Стрітення і Сорока Мучеників).

Вважається, що весна в цей день остаточно поборола зиму, Бог благословляє землю і відкриває її для сівби.

За народними уявленнями, лише після Благовіщення можна було розпочинати польові роботи. Раніше ж «турбувати» землю вважалося великим гріхом.

Існувало повір’я, що на Благовіщення відкривалася земля і з неї виповзали змії, вужі та інші плазуни.

До цього свята лелеки зазвичай прилітали з вирію та починали вити гнізда:


Додому летять лелеки,
О! Наш єдиний, неповторний край!
Ми повернулись, он той кущ смереки,
А он садок вишневий, а он гай!
Радіє серце та душа співає,
Є все-таки той край, де хочеться співать!
Він там, де народивсь, де мама виглядає…
А не де хороше в багатстві проживать!

Автор: Тетяна Домарєва