Червень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Сезон полуниці відстає від графіка

1 хвилина на читання

Цього року терміни дозрівання ягід у першій половині літа змістяться.

Холодна весна не дала досхочу насититися ранніми вітамінами вже у травні. Зараз на прилавках почала з’являтися полуниця, вирощена у теплицях. Її смакові властивості дуже відрізняються від ґрунтової ягоди. А місцева полуниця цього року почне масово з’являтися тільки з другої половини червня. Причина – холодна погода.

Тому ціни на ринку наразі «кусаються». Кілограм ягід на бучанському базарі зараз продають за 80 -100 грн. Якщо порівнювати з попереднім роком, то ціни були схожими. Але торік в цей час можна було знайти полуницю і дешевшу.

Продавчиня ринку пані Ольга каже, що навіть теплична продукція дещо запізнюється з термінами дозрівання. Що вже казати про ягоди, які вирощують у відкритому ґрунті. Через квітневі заморозки і холодний початок травня весь сезон зміститься мінімум на 10-14 днів.

– Якщо минулими роками ціни на ягоди різко опускалися з кінця травня, а сезон масової ґрунтової полуниці припадав на середину червня, то зараз все відтермінується на два тижні. Дешевшати полуниця почне трохи згодом, а низькі ціни будуть ближче до кінця місяця, – прогнозує вартість продавчиня.

Фрукти теж затримаються

Відстає цього року від графіка і цвітіння плодових дерев. Наприклад, кісточкові (вишня, черешня і абрикос) замість середини весни дали свій білий колір лише наприкінці квітня – початку травня. Звичайно, якщо буде хороша погода, то вони можуть наздогнати відставання у дозріванні, але ранніх врожаїв чекати не варто.

Користь соковитої ягоди

Сезон справжньої і дуже солодкої полуниці все ж таки попереду, і медики розповіли, чому необхідно включити в раціон цю ягоду.

Фахівці кажуть, що полуниця є джерелом багатьох корисних речовин, які підтримують функціонування всього організму і захищають від розвитку хронічних захворювань.

Під час останніх досліджень вчені довели, що полуниця є джерелом унікальних антиоксидантів і флавоноїдів, які захищають від розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань. Також в ході дослідження фахівці встановили, що смачна ягода покращує неврологічний стан людини і позитивно позначається на зорі. Полуницю необхідно включити в літній раціон для зниження рівня поганого холестерину і поліпшення функціонування судин.

Щоденне вживання хоча б 100 г цієї ягоди зміцнить імунну систему за рахунок високого вмісту вітаміну C і каротиноїдів. Полуниця дуже корисна для передміхурової залози, щитоподібної залози, легенів і шлунково-кишкового тракту. Медики рекомендують ввести цю ягоду в раціон хворим на цукровий діабет, оскільки полуниця регулює рівень цукру в крові і допомагає уникнути різких стрибків глюкози.