Жовтень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Лептоспіроз – поради лікарів як уберегтися та роз’яснення симптомів

1 хвилина на читання

На території Бучанського району виявлено випадок захворювання на лептоспіроз! Інформує Бучанський консультативно-діагностичний центр. Медики розповідають про хворобу, як нею можна заразитися та як запобігти захворюванню.

Лептоспіроз – це особливо небезпечне інфекційне захворювання з переважним ураженням нирок та печінки. Хворіють на це захворювання як люди, так і тварини. Серед тварин це захворювання може перебігати без клінічних проявів, а для людей, без лікування або при пізньому зверненню за медичною допомогою часто закінчується смертю.

Джерела зараження

Основним джерелом лептоспір в природі є мишоподібні гризуни (щури, миші), від яких заражаються люди і свійські тварини. Для людини додатковим (окрім гризунів) джерелом збудника хвороби є свині, велика рогата худоба, собаки та інші дикі та домашні тварини, які заразилися від гризунів. Так, у тварин хвороба часто протікає безсимптомно, але вони залишаються надзвичайно небезпечними для людей, адже лептоспіри у великій кількості виділяються з сечею тварин в зовнішнє середовище, грунт та відкриту воду.

Випадки зараження лептоспірозом констатують в будь-яку пору року, проте найбільший ризик підхопити небезпечну інфекцію саме влітку та на початку осені, коли люди проводять більше часу біля водойм, ловлять рибу, косять траву, прибирають у підвалах, працюють на городах і полях без засобів захисту. Бактерії потрапляють із сечею хворих тварин або носіїв інфекції в землю та навколишнє середовище, а далі бактерія може легко потрапити до людини, якщо у неї на шкірі є тріщини, порізи чи рани або через слизові оболонки рота, носа, очей, і навіть при вдиханні повітряно-крапельної суміші зараженої води.

Симптоми

Захворіти на лептоспіроз людина може у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких – головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання, до серйозних – ураження нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем, менінгіт і навіть летальних (при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою та лікуванні).

 Щоб запобігти захворюванню треба:

  •  уникати потенційно заражених водойм та риболовлі в них;
  •  вакцинувати домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу;    
  •  не контактувати із хворими та інфікованими тваринами;
  •  знищувати гризунів у особистих помешканнях.

Пам’ятайте, лептоспіроз – інфекція, яку краще профілактувати, ніж лікувати! Дотримання мір профілактики допоможе захиститися від небезпечного для здоров’я і життя захворювання.