Серпень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

У Бучанській громаді запрацювали електронні лікарняні замість паперових

1 хвилина на читання

Бучанський центр первинної медико – санітарної допомоги повністю перейшов на автоматичне формування е-лікарняних замість видачі листків непрацездатності.

Як повідомили у закладі, тепер лікар буде створювати електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я та завіряти його своїм електронним підписом.

Що потрібно знати про Е-лікарняні?

Е-лікарняні формуються автоматично одразу після створення медичного висновку, якщо пацієнт є застрахованою особою – тобто має офіційне працевлаштування

Отже, що повинен зробити пацієнт для отримання листка непрацездатності?

  • Мати укладену декларацію з сімейним лікарем та перевірити правильність внесення в декларацію відомостей: паспортних даних, ідентифікаційного номера, а також актуального номера мобільного телефону.
  • У випадку виникнення тимчасової втрати працездатності хворий повинен звернутись до свого лікаря.
  • Лікар створює медичний висновок та формується електронний лікарняний лист. Лікар підписує цей електронний документ своїм кваліфікованим електронним підписом. Після цього документ автоматично відправляється в електронний реєстр листків непрацездатності. Цей реєстр належить Пенсійному фонду. У Пенсійний фонд не передається діагноз пацієнта, а лише інформація від лікаря, що в певний період людина не може працювати через стан здоров’я.
  • Після формування медичного висновку лікарем пацієнту надходить sms-повідомлення з номером цього висновку. Після цього електронною системою формується електронний лікарняний листок, а пацієнту надходить ще одне sms-повідомлення з його номером, який підтверджує про те, що електронний лікарняний успішно створений.
  • Одразу після створення медичного висновку потрібно повідомити про це роботодавця. Це можна зробити будь-яким зручним обом способом, наприклад, телефоном.
  • Якщо працівник не одужає у визначений в першому медичному висновку термін, лікар створить наступний медичний висновок, який продовжить тимчасову непрацездатність – про це потрібно повідомити роботодавця.
  • Роботодавець через свій кабінет бачить, що для його працівника сформували електронний лікарняний. Тому пацієнтам більше не доведеться переживати, чи вистачить бланків, чи правильно вказано місце роботи, а також нести на роботу паперовий листок непрацездатності. Все здійснюватиметься автоматично.