Великдень вдома: випікаємо паску за рецептом бабусі
3 хв читання
Нема нічого кращого, ніж власноруч приготовлена паска. Аромат свіжої випічки збере за сімейним столом усіх членів родини. Щоб все вдалося під час приготування, старайтеся зберігати гарний настрій — думки мають бути позитивні!
Бабуся завжди говорила, що спочатку потрібно чистенько прибрати кухню, потім помолитися і з приємними думками братися до роботи. Тоді паска обов’язково вдасться.
Вам знадобиться:
- 1 кг борошна;
- 500 мл молока;
- 1 пакетик (11 г) сухих дріжджів або 60 г свіжих пресованих;
- 5 яєць;
- 280-300 г + 1 ст. ложка цукрового піску;
- 300 г вершкового масла;
- 150-200 г родзинок без кісточок;
- цедра 1 лимона;
- 1/3 ч. ложки солі.
- Для глазурі:1 яєчний білок; 4-5 ст. ложок з гіркою цукрової пудри; 1 ст. ложка лимонного соку.
Спосіб приготування:
- Просійте борошно і додайте дріжджі.
- Підігрійте молоко (не кип’ятіть) і розтопіть в молоці масло.
- Додайте 280-300 г цукрового піску (залежить від бажаної солодкості) до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С.
- Вилийте молоко з маслом у борошно.
- Якщо ви використовуєте свіжі пресовані дріжджі, розкришіть їх трохи і залийте теплим молоком (30°С), щоб покрило. Почекайте трохи, поки дріжджі розчиняться повністю і потім додайте до борошна разом з маслом, цукром і молоком, що залишилося.
- На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане прилипати до рук або країв посуду (приблизно 15 хвилин).
- Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце.
- Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
- Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.
- Коли об’єм тіста збільшиться удвічі (на це піде 60-90 хвилин), введіть в тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру.
- Збийте білки в міцну піну. Під кінець збивання добавте до білків сіль.
- Додайте в тісто збиті білки, але невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці. Важливо: не додавайте борошно, навіть якщо вам здається, що тісто дуже рідке й липке.
- Покладіть в тісто родзинки, цедру і ретельно перемішайте. Знову поставте підходити.
Готовність тіста визначайте так:
- Тісто, що добре вибродило, збільшується в об’ємі в 2,5 раза; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий аромат.
- Додаємо родзинки та цедру.
- Нагрійте духовку до 180°С. Форму для випічки добре змастіть маслом. Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або промасленим папером.
- Коли тісто підійде вдруге (на це піде 75-90 хвилин), злегка обімніть його, наповніть форму для випічки до третини її об’єму кулькою з тіста і поставте в тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.
Кладемо тісто у форми
- Коли тісто у формі значно збільшиться в об’ємі і займе 3/4 об’єму форми, змастіть поверхню тіста відкладеним жовтком і випікайте 40-50 хвилин.
- Час випікання залежить від величини форми. Перевіряйте готовність дерев’яною паличкою. Якщо паличка після протикання паски буде суха, то випічка готова.
Готуємо глазур
- Для глазурі просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком. Відкладіть 1 ст. ложку пудри для підсипання.
- Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш. Глазур повинна бути досить густою. Якщо вона рідкувата, всипте ще цукрової пудри. Додаємо білки до глазурі.
- Покрийте паску отриманою глазур’ю і прикрасьте. Глазур сохне кілька годин, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°С.
