Серпень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Поет і майстер на всі руки Іван Жовтун

Бучанські новини неодноразово знайомили читачів із колоритними звичаями, традиціями та обрядами самобутньої Луб’янки. Сьогодні ж розповідь піде про жителя села, унікальну людину та талановитого місцевого поета, якого звуть Іван Жовтун. За збагачення поезією джерела історії об’єднаної громади Іван Федорович відзначений грамотою Бучанського міського голови Анатолія Федорука.

У далекому 1986 після страшної Чорнобильської катастрофи до села Луб’янка переселяли жителів потерпілих сіл Корогод, Замошня, Глики. Пан Іван з родиною тоді вперше познайомився з поліськими рівнинами та присвятив цій події вірш.

В селі Івана Жовтуна знають та поважають, як майстра на всі руки, гарного будівельника, столяра та…надзвичайно талановитого поета. Ще з дитинства маленький Іванко відчув жагу та любов до віршового мистецтва. Всі події, які відбувалися у його житті та житті оточуючих людей одразу складалися у віршовані рядки в голові хлопчика. Згодом це переросло у захоплення всього життя… Всі свої поетичні твори Іван Федорович носив у собі і лише декілька років назад зміг вилити душу на сторінки власної книжки – «Вірші та оповідання у віршах».

Про себе пан Іван розповідає небагато, більше про поезію, адже творча душа митця щомиті зводить всі думки поета до віршів:

– Я народився в 1939 році. У родині бідняків. Дідів моїх розкуркулювали, відправили на Біломор, та не розстріляли, повернулися вони додому. Але я все всім прощаю. Я все життя був будівельником, нікому не відмовляв. Та більше всього на світі любив писати вірші, з дитинства. На уроках міг щось вигадувати і тому за поведінку у мене завжди була четвірка, – сміється Іван Федорович. – Я бачу світ таким…

У своїх віршах Іван Жовтун описує реальні події з реальними героями. Зазвичай пише про односельчан, використовуючи їхні справжні імена, а іноді і вуличні прізвиська.

Поезія пана Івана хвилююча, реалістична та пронизана позитивом і любов’ю до рідного краю та односельців. Читаючи вірші Івана Федоровича мимоволі бачиш картини далекого минулого та сьогодення.

Бажаємо Івану Жовтуну й надалі натхненно творити та збагачувати історію рідного краю чудовими поетичними творами!