Серпень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Три Спаси – три серпневих свята

В останній літній місяць в Україні святкують три Спаси: медовий, яблучний і горіховий. Свята присвячують подяку Богу за зібраний урожай.
На Спас православні християни йдуть до церкви, щоб освятити частину нового врожаю. Також Спаси мають свої давні традиції.


Перший Спас – Медовий


Першим відзначається Медовий спас. У 2020 році його святкують в п’ятницю, 14 серпня. Також цей день називають Маковий спас, або Маковій.
Наші предки вважали, що з цього дня бджоли не несуть мед, і починали його збір. Їсти його дозволялося тільки після освячення. 14 серпня також відзначається день пам’яті семи старозавітних мучеників Маккавеїв. У народі переосмислили назву свята і зв’язали його з маком, який дозріває до цього часу. Тому в цей день несуть до церкви святити макові головки, печуть випічку і млинці з маком і медом.


Другий Спас – Яблучний


Другий Спас прийнято відзначатиме 19 серпня саме з нього починаються проводи літа. Названий він яблучним, так як саме в цей час починався збір яблук і їсти їх до Спаса православним заборонялося. Покуштувати солодкі ароматні яблучка можна було не раніше 19 серпня і після освячення їх в церкві.
Матері, які втратили своїх дітей, приносили освячені яблучка до них на могилки. Вважалося, що якщо мати не скуштувала яблук до Спаса, її дитина їстиме райські яблучка.
Також біля яблунь можна було побачити молодих незаміжніх дівчат. Притулившись до яблуньки, вони пошепки просили у неї краси, нев’янучої молодості та гарного нареченого.
В цей час господині починали варити яблучне варення, пастилу, компоти і пекли яблука.


Третій Спас – Горіховий


Останнім з трьох Спасів йде Горіховий. Традиційно він відзначається 29 серпня, яке в 2020 році припадає на суботу. Це свято було засноване на честь святкування перенесення Нерукотворного образу Господнього в Константинополь.
Це свято також носить назву Хлібного спаса. До цього свята прийнято було завершувати жнива.
Наші предки випікали перший хліб із зерна нового врожаю саме в це свято. Його також освячували і їли всією сім’єю. У цей же період починали збір горіхів, які включали в раціон і приготування святкової випічки. Святами Спаса завершується останній календарний місяць літа. Тому народна мудрість і говорить: «Прийшов Спас — тримай рукавиці про запас!»


Тож щиро вітаємо з чудовими серпневими святами. Нехай життя буде солодким і соковитим, як стигле яблучко, хай панує лад у ваших сімʼях, а рідні завжди будуть здоровими!