Червень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
20.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Як захистити шкіру від палкого сонця

1 хвилина на читання

Сонце дарує нам вітамін D та хороший настрій. Але, нажаль, не всі знають, наскільки небезпечним можуть виявитися ультрафіолетові промені. Алергія, опіки, роздратування, пігментні плями, сухість, рак шкіри.

Близько 80% ультрафіолетових променів проникають через хмари і відбиваються від води, асфальту, льоду, снігу, піску, трави. Саме ці промені діють інтенсивніше, ніж прямі. Тому потрібно захищати свою шкіру в будь-якому місці і при будь-якій погоді.

Коли мова йде про захист від сонця, дерматологи одностайно рекомендують дотримуватись простих правил:

  • До трирічного віку уникайте перебування під прямими сонячними променями. Навіть у затінку обов’язково застосовуйте сонцезахисні креми.
  • Якщо це можливо, залишайтеся у приміщенні у період найбільш агресивного сонця – між 12.00 та 16.00.
  • Одягайте легкий одяг з натуральних тканин, обов’язково використовуйте панамку, капелюшок або парасольку.
  • Наносьте сонцезахисний крем із високим ступенем захисту від УФ-випромінення на все тіло. Повторюйте процедуру що дві години.

Дуже важливо дотримуватися цих правил, коли мова йде про захист дитини від сонця

До підліткового віку шкіра дитини втрачає до 50% природного захисного ресурсу. Чому? Діти занадто багато часу проводять під впливом УФ-променів. На канікулах щонайменше третина дітей проводить в середньому по 15 годин на тиждень без одягу.

Це у рази перевищує допустиму норму. У цьому віці діти ще не здатні оцінити небезпеку. У підсумку, про дискомфорт вони повідомляють лише тоді, коли шкоди шкірі вже завдано.

Що світліша шкіра у дитини (зазвичай, таку мають руді та біляві дітлахи), то вищий рівень небезпеки. Отже, захист від сонця потрібен, навіть коли надворі хмарно. Час, коли сонце у зеніті, особливо небезпечний період. Недостатній захист від сонця у дитячому віці призведе до того, що уже будучи дорослими, ми можемо страждати від наслідків надмірного впливу сонячного випромінювання.

Як правильно підібрати сонцезахисний засіб

Сонцезахисних засобів – і закордонних, і вітчизняних – є дуже багато. Вони різні за ціною і ступенем захисту.

Найперше, що варто знати: не має сонцезахисних засобів, які на 100% захищають від ультрафіолету. Якщо виробники таких засобів про це заявляють, то маєте знати, що це просто реклама.

В склад крему з spf входять фізичні і хімічні сонцезахисні фільтри. Фізичні фільтри створюють на поверхні шкіри щільну плівку, яка відбиває сонячні промені. Хімічні – проникають глибоко в дерму, чудово поглинають і відбивають промені. Працюючи разом, фізичні і хімічні фільтри надають захист широкого спектру. .

Сонцезахисні засоби маркуються відповідно до ступеня захисту: SPF 15, 25, 30 і 50 +. Цифрою позначається тривалість дії фільтра.

Варто розуміти, що доросла людина може безпечно засмагати близько 10-20 хвилин в залежності від кольоротипу. Однак шкіра дитини витримує не довше ніж 5-7 хвилин. Отже, для дітей засоби підбираються з більш сильною захистом. Цифра SPF  показує, у скільки разів збільшується можливість безпечного перебування на сонці ​.

Нескладно підрахувати, що захисний крем або лосьйон для дітей з SPF 50 розрахований на дію протягом 250 хвилин. У таких засобах використовуються більш сильні компоненти-бар’єри. Однак дослідження показали, що різниця в ступені захисту між SPF 30 і 50 становить всього 1%. Педіатри рекомендують не ганятися за рекламними SPF 50 і обирати засоби, з огляду на активність сонця:

  • захист під час перебування на пляжі, біля води або на відкритих ділянках – крем з показником SPF 50, UVA;
  • захист для нетривалих прогулянок влітку в межах міста – SPF 25-30, UVA;
  • захист в період міжсезоння – SPF 15-20.

Сподіваємося, поради допоможуть вам обрати правильний сонцезахисний засіб і безпечно радіти теплим літнім дням або відпочинку на пляжі.