Травень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

В Україні зафіксовано 236 випадків хвороби Лайма

1 хвилина на читання

За три місяці 2020-го року було встановлено 236 випадків хвороби Лайма. Протягом 2019 року було зареєстровано 4 482 випадки хвороби Лайма серед українців. Зокрема, 833 випадки зафіксували у жителів сільської місцевості, а 492 — у дітей до 17 років.

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне трансмісивне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі.

Одним із джерел інфекції є годувальники кліщів — невеликі ссавці й деякі види птахів.

Більшість випадків хвороби Лайма (інфекцію переносять кліщі) фіксують із травня до листопада. Це період найвищої активності іксодових кліщів. Лише третина хворих може пригадати епізод укусу кліща.

Інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7–14 у середньому). Сприйнятливість людей до захворювання висока.

Ймовірність укусу кліща і зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі, особливо у лісах, лісопарках тощо. Від хворого до здорової людини збудник не передається.

Пізня, або хронічна, хвороба Лайма виникає через місяці або й роки після зараження. У цьому випадку з’являються неврологічні та ревматологічні прояви з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит).

Імунітет після перенесеного Лайм-бореліозу нестерильний, можлива реінфекція із повторним розвитком захворювання.

Оскільки спірохети локалізуються здебільшого у шлунку кліща, зараження може відбутися далеко не відразу. Саме тому так важливо правильно і своєчасно видалити кліща з шкіри.

Симптоми зараження хворобою Лайма

Після укусу збудники зі слиною паразита швидко розносяться кровотоком по всьому організму. Імунна система починає виробляти велику кількість антитіл, що призводить до множинних запальних процесів. Перші прояви хвороби починаються лише через кілька днів або навіть через місяць.

Симптоми схожі на звичайну застуду, що може викликати утруднення у виявленні зараження:

  • – почервоніння і запалення місця укусу, свербіж;
  • – жар;
  • – головні болі;
  • – біль в м’язах;
  • – втома;
  • – шкірний висип;
  • – алергічні реакції;
  • – аритмія.

Як визначити хворобу Лайма?

Як правило, червона пляма болюча та гаряча на дотик, хворий відчуває свербіння. Форма червоної плями переважно округла або овальна, у більш рідкісних випадках вона має довільну неправильну форму. Зовнішні краї враженої шкіри в основному не підносяться над рівнем шкіри здорової, при цьому вона має більш яскравий відтінок, хвилястий край. Досить часто пляма набуває характерної кільцеподібної форми. Зберігатися вона може досить довго, інколи місяць або й кілька місяців, а часом може зникати без необхідності лікування за кілька днів.

На місці укусу паразита може залишитися щільна шкірочка або рубець.

У ряду хворих можуть спостерігатись плями не тільки в ділянці укусу кліща, але й на інших ділянках шкіри (менших за розміром), що пояснюється поширенням вірусу через кров. Крім того, в них немає слідів від укусу кліща та характерного ущільнення в центрі.

Важливо зазначити, що почервоніння може не супроводжуватися ознаками інтоксикації та лихоманки, тому подеколи воно є єдиним проявом захворювання.

Примітно, що первинна алергічна реакція шкіри на укус не має нічого спільного з кліщовим бореліозом і зникає через кілька днів з моменту видалення паразита. Водночас перебіг захворювання можливий і без появи почервоніння, але з проявами інтоксикації та лихоманки, що, відповідно, значно ускладнює правильну діагностику. Для підтвердження діагнозу проводяться лабораторні дослідження.