Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Серіал “Чорнобиль”: холодна жорстокість правди

1 хвилина на читання

Сьогодні , у День Чорнобильської трагедії, у кожного з нас є можливість згадати те, що болить кожному українцю.

У травні-червні 2019 року відбулася прем’єра серіалу «Чорнобиль» виробництва американського каналу HBO і британської телемережі Sky. Фільм відразу ж вийшов на перші місця в рейтингах найкращих серіалів за версією сайту Internet Movie Database (IMDb), обійшовши навіть найпопулярнішу на той час «Гру престолів».

Міні-серіал, що складається з п’яти епізодів, розповідає про обставини, ліквідацію та розслідування причин аварії на Чорнобильській АЕС, що, як відомо, сталася в 1986 році. Українській аудиторії не потрібно багато розповідати про «ціну брехні» радянського керівництва, наслідки якої багато хто відчуває й донині, розплачуючись здоров’ям своєї родини. «Чорнобиль» допоміг людям по всьому світу дізнатися про катастрофу трохи більше.

Відомо, що більшу частину знімали в Литві через податкові пільги, однак, завдяки зусиллям компанії Radioaktive Film, 30% зйомок серіалу провели саме в Україні. Окремі сцени були зняті в Прип’яті, щоб продемонструвати нинішній стан цієї території, а також в Києві та на Київському морі. Зокрема, були використані київські локації: Хрещатик, вулиці Терещенківська і Б. Хмельницького, а також корпуси декількох науково-освітніх організацій. Автентичність стала одним із головних орієнтирів для творців серіалу «Чорнобиль». Максимально наближеним до реальності 80-х років тут є все: від автомобілів і будинків в кадрі до предметів побуту, одягу, вусів та зачісок.

Звісно не можна сказати про те, що сценарій серіалу не містить художніх умовностей або деякої гіперболізації. Існує ряд невідповідностей, якими різні засоби масової інформації, як і пересічні глядачі, можуть дорікнути та іноді дорікають творців.

Але не дивлячись на це, кожен із нас зобов’язаний докласти хоча би мінімальні зусилля, щоби дізнатися про це більше і щоб пам’ятати про те, що трапилося, про тих, хто постраждав та віддав своє життя заради майбутнього всього людства.

«Коли правда ображає, ми брешемо, брешемо, поки не можемо згадати, що правда є. Але вона є все ж. Кожна наша брехня становить борг правді. Але за борги потрібно розраховуватися»