Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Продовольча безпека України: чи буде країна з хлібом

1 хвилина на читання

Хоча експерти й погіршують прогнози врожайності зернових, продовольчій безпеці країни ніщо не загрожує. Як і нашим експортним перспективам. Більшість посівів озимих – у хорошому стан, а у другій половині квітня та у травні ситуацію з посухою мають врятувати дощі. Таку думку висловив завідувач сектору економічної аналітики “Укрінформу” Владислав Обух, пише Ukrnet з матеріалів agronews.ua.

Відсутність у ґрунті запасів вологи – нині найбільший головний біль для українських аграріїв. Зважаючи на те, що “весняний день рік годує”, мабуть, навіть більший, аніж коронавірус та пов’язані з ним проблеми.

Удар посухи подвійний – бо й на вегетації озимих культур негативно позначається, і сівбі ярих неабияк заважає. Поодинокі дощі та весняний сніг у деяких регіонах ситуації не зарадили. Адже через доволі тривалий посушливий період довгоочікувана волога у прямому значенні йде “як у суху землю”.

Утім, селяни рук не опускають. Сподіваючись, що у другій половині квітня та у травні таки прийдуть дощі, які й озимі посіви врятують, і сходам та вегетації яровини посприяють. А експерти – хоча й погіршують попередні прогнози – заспокоюють: і цього року матимемо удосталь збіжжя і для себе, і на продаж…

Переважна більшість посівів озимих – зокрема, пшениці – у хорошому стані. Восени встигли зміцніти, взимку ні від морозів, ні від хвороб не постраждали. За окремими винятками – коли на деяких полях через допущені селянами агротехнічні помилки озимина перепріла.

Але загалом нестача вологи у ґрунті, безперечно, позначиться на продуктивності українських ланів. Тож рекордної врожайності у масштабах держави цього року не матимемо. Проте, й неприємних “антирекордів” не буде.