Що приготувати зі спаржевої квасолі
1 min readПравильне харчування насправді зовсім не страшне, адже легкі дієтичні страви теж можуть бути дуже смачними. Просто їх потрібно правильно готувати.
А оскільки в карантині ми маємо більше часу на себе, саме час згадати і почати втілювати в життя всі свої обіцянки, які ти вже так давно сам собі даєш. Схуднути, почати бігати вранці, записатися нарешті в спортзал і, звичайно ж, почати їсти здорову їжу!
А ми вам в цій благородній справі допоможемо, поділившись чотирма смачними рецептами цікавих страв зі спаржевої квасолі – свіжої або замороженої. Спробуй приготувати щось з них – це дійсно дуже смачно!
Спаржева квасоля під соусом песто
І почнемо ми з легких італійських мотивів. Причому легких у всіх сенсах, адже готується спаржева квасоля з соусом песто дуже швидко і без особливих проблем, смак у готової страви виходить досить м’яким і приємним, та й по калорійності така їжа теж дуже навіть дієтична.
Інгредієнти:
- 1 кг зеленої квасолі
- маленький пучок свіжого базиліка
- близько 50 г твердого сиру сортів пекорино або пармезан
- 100 мл оливкової олії
- 3-4 столові ложки суміші горіхів і насіння: кедрових горішків і кешью, насіння соняшнику і гарбуза
- пара зубчиків часнику
- сіль і чорний мелений перець за смаком
- чайна ложка цукру для варіння квасолі
Спаржеву квасолю ретельно помийте і обріжте жорсткі кінчики. Налийте у велику каструлю воду, додайте трохи солі і цукру, закип’ятити. В окріп киньте підготовлену спаржеву квасолю і варити її майже до готовності – в ідеалі відварені боби повинні бути стану al dente, щоб в готовій страві вони не перетворилися на кашку.
А поки спаржева квасоля вариться, займемося приготуванням соусу песто. Вимийте і подрібніть в блендері зелень, горіхи і часник, заправте отриману суміш рослинним маслом, сіллю і спеціями, додайте натертий на дрібній тертці сир. Крім базиліка в песто, до речі, можна додати і руколу – її листя зроблять смак пряної заправки яскравішим і цікавішим.
Коли квасоля звариться, ретельно злийте воду і заправте бобові приготованим соусом песто. Подавати до столу страву можна як в гарячому, так і в охолодженому вигляді – обидва варіанти будуть дуже смачними.
Спаржева квасоля в паніровці
А ось цей рецепт сподобається фанатам картоплі фрі, оскільки тут спаржева квасоля обсипається паніруванням і вариться у фритюрі. Незвичайне, але смачне поєднання! До речі, якщо ж такий спосіб приготування для вас дуже калорійний, то можна зробити більш легкий варіант спаржевої квасолі з паніруванням. Просто запечіть підготовлені стручки, вкриті шарами панірування, в духовці – теж вийде дуже навіть смачно.
Інгредієнти:
- 500 г зеленої квасолі
- приблизно півтори склянки пшеничного борошна
- 150 мл молока
- 1 яйце
- близько 100 г панірувальних сухарів
- рослинне масло для смаження
- сіль і перець за смаком
- за бажанням можна додати спецій: паприку, подрібнений часник, різні суміші трав
Спаржеву квасолю помийте, зріжте хвостики і варіть в підсоленій воді близько п’яти хвилин (кидати бобові слід в окріп). Відкиньте готову квасолю на друшляк, потім на пару хвилин залийте холодною водою. Ретельно зцідіть воду.
Поки квасоля остигає, приготуємо компоненти для панірування. У три окремі ємності розкладіть борошно, збитете з молоком яйце і панірувальні сухарі. В сухарі, до речі, можна додати будь-які спеції і пряні трави на твій смак. У глибокій сковороді або фритюрниці розігрійте олію.
Стручки спаржевої квасолі по черзі обваляйте в борошні, потім вмочіть в збите яйце і обваляйте ще і в сухарях. Варити їх у фритюрі потрібно до появи золотистого кольору на поверхні панірування, після чого квасолю слід виловити шумівкою і викласти на кухонні паперові рушники, щоб стік зайвий жир. До стручкової квасолі у фритюрі можна подати сметану або будь-які соуси на свій смак
Фріттата зі стручковою квасолею
А ось цей рецепт обов’язково оцінять ті, хто любить омлети – італійська фріттата зі спаржевою квасолею точно не залишить ласунів байдужими!
Інгредієнти:
- 300 грамів уже привареної спаржевої квасолі
- 6 яєць
- 3 столові ложки грецького йогурту
- 2 столові ложки олії – соняшникової, оливкової або вершкового масла
- цибулина
- пара зубчиків часнику
- близько 50 г тертого твердого сиру
- сіль і чорний мелений перець за смаком
Яйця збийте міксером, додайте йогурт, більше половини натертого сиру, по дрібці солі і перцю, потім ще трохи збийте всі інгредієнти, щоб вони добре перемішалися.
Цибулю почистіть і дрібно покришіть, часник передавити потрібно через прес. У жароміцній ємності з високими бортами, яку можна використовувати і для духовки, і для конфорок, розігрійте масло і обсмажте в ньому цибулю. Коли цибуля спасерується, додайте до неї часник і обсмажуйте, помішуючи, ще кілька хвилин. Покладіть сюди ж відварну спаржеву квасолю, нарізану невеликими шматочками. Додай сіль і перець, гарненько все перемішайте.
Залийте вміст ємності для запікання омлетною масою і потримайте все це хвилини 3-4 на середньому вогні. Посипте фріттату зверху твердим сиром, що залишився і відправте в розігріту до 180 градусів за Цельсієм духовку на 15-20 хвилин. Про те, що фріттата готова і її пора діставати з духовки вам підкаже красиво підрум’янена зверху скоринка. Подавати фріттату зі спаржевою квасолею варто теплою – так вона буде найбільш смачною.