Небезпечні харчові добавки
1 хв читанняБез продуктів харчової промисловості складно уявити життя сучасних людей. Ми постійно купуємо продукти, які неможливо було б отримати без використання спеціальних технологій, що з’явилися зовсім недавно. У промисловому виробництві їжі величезну роль грають речовини, які дозволяють отримувати продукти в величезній різноманітності, визначених кількостях і певної якості. Ці компоненти називають харчовими добавками .
Навіщо використовують харчові добавки?
Залежно від класифікації в системі, ці компоненти забезпечують подрібнення, розпушування, емульгацію, ущільнення, відбілювання, глазурування, окислення, охолодження, консервування та інші процеси. У підсумку, виготовлення харчової продукції істотно полегшується і стає вигіднішим, термін придатності збільшується, при цьому в магазині можна знайти їжу в неймовірному достатку зовнішніх видів, смаків, консистенції, форм, кольорів та інших особливостей. Можна почути думку, що Е продукти категорично не варто вживати. Але ця думка помилкова. Про шкідливість та безпеку таких компонентів ми нижче.
Класифікація харчових добавок
Види модифікаторів можна розглядати, в залежності від походження і безпосередньо по їх призначенню. При першому підході ми можемо взяти якусь їжу з такими добавками:
- натуральними – здобутими з природного середовища; вони існують в незмінному вигляді в природі;
- синтетичними – отриманими в ході лабораторних досліджень та процесів; такі компоненти в природному середовищі зустріти не можна;
- ідентичними натуральним – тобто виготовленими знову ж штучним шляхом, проте їх склад відповідає натуральним інгредієнтам.
Легко орієнтуватися в безлічі харчових добавок нам дає можливість стандартна класифікація серій – сотої, двохсотої і так далі:
- Е100 – для зміни кольору;
- Е200 – група консервантів; консервант – це речовина, що продовжує термін придатності продукту;
- Е300 – категорія антиоксидантів, регуляторів кислотності;
- Е400 – лінійка модифікаторів консистенції: загусники, стабілізаторів, емульгаторів;
- Е500 – речовини, що регулюють рівень кислотності;
- Е600 – компоненти для посилення смаку;
- Е900 – група підсолоджувачів;
- Е1000 – група інших добавок.
Реакція організму на дію харчових добавок
Організм людини реагує на вплив тієї чи іншої харчової добавки виключно індивідуально. Одні люди абсолютно не сприйнятливі до наявності в їжі тих чи інших речовин і їх організм поводиться по відношенню до них незворушно, у деяких на певні компоненти може бути алергія. Насправді справа йде так, що є добавки Е, які пройшли схвалення вищими інститутами.
Проте деякі люди, отримавши ці речовини з їжею, починають страждати нападами астми або аритмією. Для вразливих у цьому плані людей дуже важливо мати інформацію про речовину, що прихована за кодом. Це дасть можливість попередити хворобливе реагування організму на ті чи інші інгредієнти.
Рекомендується контролювати наявність в щоденному раціоні продуктів з великим числом синтетичних добавок, тому що постійна їх наявність при сніданку, обіді і вечері може привести до небезпечних реакцій – навіть якщо дотримується допустима кількість кожної добавки окремо.
Щоб не потрапити в халепу, обов’язково потрібно перевіряти у складі наявність харчових субстанцій. Тобто потрібно виробити у себе звичку дивитися на упаковку і, якщо там є напис з якоюсь неприпустимою в вашому випадку “Е-шкой”, тоді просто слід відмовитися від покупки або споживання цього продукту. Ви можете легко запам’ятати серед харчових добавок потрібні вам, скориставшись наведеними нижче в статті таблицями.
Разом з тим, розглядаючи упаковку, потрібно пам’ятати про зобов’язання виробника вказувати саме ті компоненти, які марковані за класифікацією Е. Наприклад, ви берете продукт, який має тривалий термін придатності і бачите, що позначення добавки консерванту на ньому просто немає – в такому випадку рекомендується залишити товар на полиці магазину.
Дуже небезпечні
- Е123, Е510, Е513е, Е527
Небезпечні
- Е102, Е201, Е400, Е503,Е110, Е220, Е401, Е620, Е120, Е222, Е403, Е637, Е127, Е224, Е404, Е129, Е228, Е405, Е155, Е233, Е501, Е180, Е242, Е502
Небезпечні для дітей
- Е270
Заборонені
- Е103, Е152, Е105, Е211, Е111, Е952, Е121,Е123, Е125,Е126, Е130
Група синтетичних харчових добавок не виробляється людським організмом, і не зустрічається в природному середовищі. До цих субстанцій треба ставитися з найбільш пильною увагою, особливо варто виділити групу заборонених добавок. Останні наведені в таблиці, деякі з них можна описати коротко:
- Е121 є цитрусовим червоним барвником – 2;
- Е123 є барвником арамантом;
- Е128 є барвником червоним – 2G;
- Е216 – пара-гідроксибензойна кислота з пропіловим ефіром (відноситься до парабенів);
- E217 – пара-гідроксибензойна кислота з пропіловим ефіром натрієвою сіллю;
- E240 – формальдегід.
Про харчові добавки і здоров’я дітей
Деяке побоювання, щодо дитячого здоров’я, можуть викликати напої зі штучними підсолоджувачами, барвниками у складі, також, що містять консерванти. Однак на підставі проведених досліджень Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів, яке є федеральною установою США, заявляє про відсутність зв’язку між цими речовинами і дитячою гіперактивністю.
Використання таких речовин при виробництві продукції, орієнтованою на дітей і підлітків, зрозуміло – їжа і напої повинні бути привабливими, яскравими і смачними. Європейське законодавство забороняє застосування компонентів Е102, Е104, Е110, Е122, Е124, Е129, які є барвниками, як, що представляють можливість викликання у дітей алергії і гіперактивності. Тому в ЄС це – небезпечні Е.
Якщо ви дбаєте про здоров’я дитини, рекомендується не купувати йому неприродно яскраву на колір і смак їжу, відмовитися від регулярного споживання чіпсів, хот-догів, бургерів і готових наборів їжі. А ще краще – запам’ятати найпоширеніші шкідливі Е та в магазині перевіряти упаковку, а фабричні солодощі замінити горіхами, фруктами і сухофруктами.
У будь-якому випадку, для дорослих і дітей кращим варіантом буде підходити до вибору їжі свідомо, попередньо проконсультувавшись із сімейним лікарем, щодо індивідуальної чутливості до харчових добавок.