Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
13.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Паска – рецепт традиційної страви головного православного свята

1 хвилина на читання

Пекти паску — непроста наука. Не кожній досвідченій господині вдається щоразу досягти успіху. Етнографічні записи свідчать, що до цього ритуалу господиня одягала чисту вишиванку. Готували тісто здебільшого опарним способом, коли воно підходило двічі, господиня, промовивши: «Господи, благослови Своїм Духом Святим», виробляла паски, зверху з двох смужок тіста викладала хрест і колоски.

Кілька порад, що можуть допомогти зробити свою паску найсмачнішою:

– Дріжджі мають бути свіжими, світлими, мати приємний запах.

– Духовку варто прогрівати якомога довше, перш ніж покласти виріб.

– Борошно брати лише вищого гатунку, неодмінно просіюйте його.

– Масло треба свіже, високої жирності, без хімічних добавок.

– Форму заповнювати тістом на чверть, а в піч ставити тоді, коли тісто піднялося на третину форми.

– Доки печуться паски, не можна відкривати духовку – тісто «присяде».

– Готовий виріб ще у формі треба покласти на решітку, щоби дно не відіпріло.

– Виймати з форми, коли трохи схолоне, але не зовсім холодну.

Для тіста вам знадобиться:

  • 1,5 кг борошна
  • 500 мл молока
  • 1 пакетик (11 г) сухих дріжджів або 100 г свіжих пресованих
  • 10 яєць
  • 2 слянки + 1 ст. ложка цукрового піску
  • 200 г вершкового масла
  • 500 г родзинок без кісточок
  • цедра 1 лимона
  • 1/3 ч. ложки солі

Для глазурі:

  • 1 яєчний білок
  • 4-5 ст. ложок з гіркою цукрової пудри
  • 1 ст. ложка лимонного соку

Спосіб приготування:

  1.  Додайте дріжджі – 100 грамів до 1 склянки теплого молока з 1 столовою ложкою цукру і 2 столовими ложками борошна і залиште бродити. Опара повинна встигнути за цей час піднятися і осипатися.
  2. 10 жовтків змішати з 1 склянкою молока, 1 склянкою цукру та приблизно 1,5 кілограми муки.
  3. 10 білків змішати з 0,5 стаканом цукру.

Все змішати та ретельно вимісити тісто

 4. Коли тісто підніметься, додати 200 грамів вершкового масла і вимісити.

5. Після того, як тісто ще раз підніметься, додати 500 грамів ізюму та цедру одного лимону. Д

Розкладіть тісто у змащені маслом форми, заповнюючи на половину і залиште підніматися. Поставте паски в розігріту до 220 градусів духовку і знизьте температуру до 180. Випікайте паски 50 хвилин, залежно від розміру форм та потужностей духової печі.

В цукрову пудру, влити лимонний сік і яєчний білок. Добре збити міксером до отримання однорідної густої маси. На 100 гр. білка потрібно 200 гр. пудри. Покриваємо паски глазур’ю і посипаємо кондитерською посипкою.

Паски готові. Смачного! І веселих вам свят!