Квітень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Як правильно мити овочі і фрукти з магазину

1 хвилина на читання

Коли йдеться про придбання свіжих овочей і фруктів, у споживачів виникає запитання: чи безпечна їхня оболонка? Адже є ризик, що хтось хворий на COVID-19 до цього покашляв на ящики або мацав чи обнюхував помідори чи яблука. Експерти радять не оминати свіжі овочі і фрукти, але вдома добре їх промивати.

Інтернет переповнений рекомендаціями з обробки продуктів милом, засобами для миття посуду, розчином оцту і навіть сумішшю хлору та води. Але чи слід мити овочі та фрукти з милом, щоб запобігти зараженню? Експерти кажуть, що ні. Споживання залишків мила чи миючих засобів може призвести до шлунково-кишечної інфекції та розладів травлення. Натомість вони рекомендують ретельно вимити продукти під проточною водою.

Якщо ви помиєте продукти звичайною водою з-під крану перед вживанням, то позбудетесь 90-95% забруднень. Якщо особливо страшно, можете обдати їх окропом. Рекомендується мити навіть продукти, з яких перед вживанням знімається шкірка, як банан чи апельсини. Під час очищення та нарізання мікроби легко потрапляють на м’якоть, а разом з нею — і в організм.

Найбезпечнішим варіантом буде ретельно помити продукти під проточною водою, потім вимити руки з милом, і тільки після цього розпочинати роботу з продуктами харчування. Також потрібно регулярно очищувати посуд, поверхні і кухонне приладдя, таке як дошки та ножі.

Це правило поширюється на усі рослинні продукти, крім трьох груп: коренеплодів, ягід і листової зелені. Їх треба мити інакше.

Коренеплоди

Картопля, морква, селера та інші корінці, які побували у землі, легким тертям і водою часто не очистити. Їх варто мити за допомогою тканини або губки, але краще мати для цього спеціальну овочеву щітку. Помістіть овоч під струмінь води і видаліть усі видимі забруднення.

Ягоди

Вони дуже тендітні, тому мити їх найкраще за допомогою друшляка. Потрібно скласти і потримати під слабким струменем води. Ягоди не варто замочувати. Вони вбирають воду, як губка, і це змінює їхні смак та текстуру. Не варто також видаляти плодоніжки (наприклад, у полуниці) перед миттям. Так ягоди вберуть ще більше води.

Листова зелень

Особливість таких продуктів в тому, що пил і бруд можуть осісти на кожному окремому листочку, тому обполоснути пучок недостатньо. Найкраще налити у миску холодної води, помістити зелень у неї і акуратно руками занурювати в воду і піднімати. Це змиє усі забруднення. Після цього листочки треба ще раз прополоскати під проточною водою, і готово.

Якщо збираєтеся готувати з фруктами чи овочами, не мийте їх заздалегідь. Вологе середовище створює чудові умови для розмноження мікроорганізмів, особливо у випадку з цими продуктами — вони вбирають вологу. Коли принесли їх з магазину, дайте добре висохнути, відправляйте до холодильника і мийте перед приготуванням.