Січень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Правила утримання та вигулу тварин

1 хвилина на читання

Домашні улюбленці — не іграшка чи розвага, а велика відповідальність

Беручи собі чотирилапого, ви повинні знати, що в Україні діють спеціальні правила утримання, а також вигулу песиків.

А наша патрульна Анастасія Туревич та її песик Сем, передають вам вітання і нагадують про основні правила вигулу собак ЗУ “Про захист тварин від жорстокого поводження”. Основні положення прописані в ст. 9 цього Закону.

  • Вигулювати домашню тварину може особа, яка досягла 14-річного віку.
  • Особа, яка супроводжує тварину, зобов’язана забезпечити безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди.
  • Для вигулу обов’язковою є наявність повідка, а також намордника (у разі, якщо порада вашого собаки включена до Переліку небезпечних порід, затвердженого Кабміном).
  • Обовʼязковим є також наявність на домашній тварині нашийника з ідентифікуючими позначками (ідентифікаційний жетон).
  • Під час вигулу домашніх тварин не можна залишати без нагляду.
  • Також заборонено вигулювати тварин у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Забороняється вигулювати собак в парках та біля дитячих майданчиків. За порушення правил вигулу законодавством передбачена адміністративна відповідальність. Якщо тварина завдала шкоди здоров’ю та майну, власник собаки нестиме цивільно-правову відповідальність.

Переглянемо що про вигул собак пишуть Закони України.

п. 8 ст. 16 ЗУ “Про благоустрій населених пунктів” говорить, що заборонено вигулювати та дресирувати тварин у не відведених для цього місцях.

А ст. 30 цього ж Закону вказує, що за утримання майданчиків та зон для вигулу домашніх тварин у межах населених пунктів відповідають органи місцевого самоврядування. І саме місцеві органи визначають необхідну кількість та місце розташування майданчиків та зон для вигулу домашніх тварин, організовують їх створення і облаштування, що включає в себе їх огородження, встановлення інформаційних табличок, контейнерів для збирання екскрементів домашніх тварин їх власниками, а також здійснюють організацію вивезення і утилізації екскрементів домашніх тварин.

А ось п. 37 ст. 26 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні” стверджує, що прийняття рішень про організацію та здійснення заходів щодо захисту тварин від жорстокого поводження є виключною компетенцією сільських, селищних та міських рад.

Відповідно до ст. 154 КУпАПКодекс України про адміністративні правопорушення”. порушення правил утримання собак і котів тягнуть за собою адміністративну відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу від 170 до 340 гривень.

Будьте законослухняним громадянами та відповідальними власниками своїх чотирилапих друзів.