Вересень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
20.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Як підвищити рівень дофаміну і забути про депресію та втому

1 хвилина на читання

Дофамін – це гормон «задоволення», що виробляється наші головним мозком. Цей нейротрансміттер відповідає за безліч психічних та фізіологічних процесів. Навчившись регулювати його рівень природних шляхом, ми можемо перемогти відчуття тривоги, апатії та страху, одночасно посилюючи відчуття задоволення, що виникає під впливом цього маленького компонента.

Дофамін не тільки посилює наше відчуття щастя, але і відповідає за поліпшення когнітивної функції, зосередженість у момент прийняття рішень, оцінки серйозності проблеми і її рішення.

Дофамін поза сумнівами є критично важливою речовиною для підтримки нашого благополуччя. Занадто низький його рівень призводить до депресії, смутку, страху, негативного мислення, розгубленості та іншим емоційним і психічним проблемам.

Ми розповімо про природні способи, якими можна збільшити рівень дофаміну в організмі.

Рухайтесь

Фізичні навантаження стимулюють роботу дофамінових D2-рецепторів у мозку людини. А ще вони збільшують рівень серотоніну та інших ендорфінів. Постійні заняття фізкультурою запобігають депресію, знижують стрес і покращують як фізичне, так і психічне здоров’я.

Вживайте продукти, що стимулюють вироблення дофаміну

Ви можете отримати дофамін з яблук, авокадо, бананів, бобів, баклажанів, апельсинів, гороху і шпинату. Однак дофамін, отриманий з їжі, не проникає через гематоенцефалічний бар’єр. Якщо ви хочете підвищити рівень дофаміну з їжею, ви повинні споживати продукти, що містять L-тирозин. До них відносяться: м’ясо, птиця, риба, яйця, буряк, листова зелень, горіхи, оливкова олія, арахіс.

Детоксикація

Нагромадження в тілі шкідливих речовин може загальмувати вироблення дофаміну. Існує безліч способів детоксикації — від вживання зелених соків до прийому активованого вугілля або спеціальної дієти. Чим менше в людині токсинів, тім більше дофаміну може виробляти його мозок.

Слухайте веселу музику та творчо розвивайтесь

Музика – це один з найбільш простих і швидких способів «зарядитися» дофаміном. Вона відмінно допомагає в створенні пікових емоційних моментів, змушуючи мозок «співати». Це випробуваний і перевірений спосіб, адже навіть у часи палеоліту, щоб розвеселитися, люди використовували саме музику. І взагалі, танцюйте, малюйте, пишіть поеми, готуйте нові страви – в кожному випадку мозок буде виділяти дофамін.

Медитація і йога

Медитація і йога ефективно впливають на роботу мозку, що сприяє більш сильного викиду гормону задоволення. Однією з причин того, що любителі медитувати легше переносять стрес і почувають себе краще, є високий рівень дофаміну та гамма-аміномасляної кислоти. А ще медитація розблокує нервові шляхи, що перешкоджають вивільненню дофаміну та інших нейротрансмітерів щастя.

Біодобавки

Рівень дофаміну можна збільшити з допомогою біодобавок:

  • L-тіанін – збільшує кількість нейротрансмітерів, включаючи дофамін.
  • Зелений чай – відмінний джерело цього рослинної речовини.
  • Куркумін – міститься в основному в куркумі. Він активно збільшує вироблення дофаміну в мозку.
  • Гінкго Білоба – теж сприяє виробленню дофаміну.
  • N-Ацетил L-Тирозин – складова дофаміну, а тому її адекватні порції допомагають його виробленню.

Перед вживанням проконсультуйтесь з своїм лікарем.

Якщо помічаєте за собою надмірне хвилювання, переживання, порушення сну чи небажання щось робити – перегляньте свій спосіб життя. Проаналізуйте раціон, активність і приведіть усе до ладу: вчасно лягайте спати та раціонально харчуйтеся.