Вересень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Важливо знати: протиепідемічні правила на виборах

1 хвилина на читання

Кабінет Міністрів затвердив порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня. 

Про це повідомили у пресслужбі уряду.

Встановлено додаткові вимоги, зокрема:

На вході проводитиметься опитування щодо наявності симптомів респіраторних захворювань та температурний скринінг усім особам, які заходять до приміщень для голосування та приміщень виборчих комісій.

У приміщеннях:

  • антисептики – на вході, та обладнані місця для централізованого збору та утилізації засобів індивідуального захисту;
  • розмітка, (дистанція не менше 1 метра);
  • окремі потоки виборців на вхід/вихід;
  • не більше трьох осіб на один стіл для видачі бюлетенів;
  • всі меблі мають бути із матеріалів, які можна продезінфікувати. Тканина на столах – заборонена.
  • члени виборчої комісії повинні сидіти на відстані не менше 1 метра один від одного, або застосовувати фізичні бар’єри, наприклад, прозорі екрани.
  • протирання дверних ручок, поручнів тощо дезінфікуючими засобами – не рідше одного разу на 2 години,
  • вологе прибирання приміщення – не рідше одного разу на 4 години.

Виборці теж повинні дотримуватись протиепідемічних заходів: обробка рук дезінфікуючими засобами, респіратори або захисні маски. Але їх можуть попросити зняти маску для ідентифікації особи.

Рекомендовано

  • не брати дітей до виборчих дільниць
  • користуватися особистою ручкою.

Виборці, які перебувають на самоізоляції

щоб здійснювати голосування за місцем перебування, не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів подати заяву з доданою довідкою медустанови про стан здоров’я (перебування на самоізоляції).

У день голосування таким виборцям необхідно самостійно, не передаючи в руки членам виборчої комісії, показати документ, який підтверджує особу та громадянство України. Члени комісії, які забезпечують голосування за місцем перебування, мають бути в масках, рукавичках, захисному щитку. І після кожного відвідування проводити утилізацію засобів захисту.

Маски повинні мати всі:

члени виборчої комісії, офіційні спостерігачі, поліцейські, працівники органів, закладів, установ, на території яких розміщені приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій.

У разі виявлення випадку COVID-19 в одного із членів виборчої комісії всі інші члени виборчої комісії можуть продовжувати виконувати свої функції за відсутності симптомів респіраторних захворювань.

У разі наявності контакту з хворим без застосуванням засобів індивідуального захисту такі члени виборчої комісії направляються на самоізоляцію в порядку, встановленому законодавством.

До роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським рекомендується не пізніше ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність COVID-19 методом ПЛР.

Після завершення підрахунку голосів, передачі протоколів і бюлетенів для голосування у приміщенні виборчої комісії проводиться підсумкова дезінфекція.

Крім того, прийнятим документом доповнюється перелік осіб, яким дозволено в’їзд на територію України на час дії карантину: офіційними спостерігачами від іноземних держав і міжнародних організацій, які вестимуть спостереження за перебігом виборчого процесу відповідних виборів.