Серпень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Готуємось до школи: як обрати парту для першокласника

1 хвилина на читання

Літо – спекотна пора не тільки в плані погоди, але і для батьків школярів, особливо першокласників. Стільки покупок потрібно зробити перед початком навчального року. Новий етап в житті дитини – школа, і так важливо, щоб навчальний процес приносив задоволення.

Підготовка до школи не обмежується лише купівлею форми, портфеля і канцелярії. Для виконання домашніх завдань школяр повинен мати своє робоче місце – письмовий стіл чи парту і стілець. Якщо у дитини будуть хороші умови для занять, то вона з задоволенням вчитиметься, до того ж збереже правильну поставу і зір.

Аби перед школою не робити поспішного вибору, варто вже зараз вивчити це питання і підійти до вибору шкільних меблів зважено. А для тих, хто вже має школярика, перевірити, чи відповідають наявні меблі зросту і потребам дитини – відкоригувати висоту стільця чи щось замінити.

Меблі слід вибирати відповідно до зросту дитини, використання замість стільців лавок і табуретів – забороняється. Тож дитина не може робити вдома уроки за кухонним столом на табуретці, вона повинна мати відповідні меблі.

Рекомендовані норми робочого стола

Відстань від поверхні стола чи парти до очей не повинна бути меншою ніж 30 см. Дитина повинна сидіти так, щоб кут нахилу грудної частини тіла до поперекової дорівнював 145 градусів. Інколи батьки купують додому таку ж парту, як і в школі.

 Тож можна скористатися даними щодо відповідності зросту дитини і висоти парти. Отож рекомендована висота стола чи парти така: якщо дитина має зріст до 115 см – висота стола 46 см, до 130 см – 52 см, до 145 см – 58 см, до 160 см – 64 см, до 175 см – 70 см, вище 175 см – 76 см. 

У магазинах столи для школярів мають зазвичай висоту 75-80 см. Така висота з огляду на санітарні норми відповідає потребам старшокласників. Ширина часто 50-55 см – це мінімум, необхідний для безпечної відстані від монітора комп’ютера до очей. Довжина робочої поверхні – переважно 75-80 см, але є й довші.

Стільниця при виборі парти – мабуть, найбільш значущий елемент. Вона може бути стаціонарна пряма, а може бути і з можливістю змінювати кут нахилу. Особливо важлива така функція для учнів початкової школи, коли малюк тільки починає освоювати лист і інші навички, коли розвивається м’язова пам’ять.

Ідеально, якщо стільниця має кілька рівнів. Під кутом 15 градусів – зручно займатися письмом, для читання – оптимальний кут нахилу 30 градусів, а для малювання і креслення – 45.

Вибір стільця для першокласника

Більше уваги батькам слід приділити вибору крісла для школяра. На стільці з жорсткою спинкою і сидінням, на якому лікарі ще й рекомендують сидіти, не спираючись на спинку, дитина довго не висидить. Експерти рекомендують купувати школярам ортопедичне крісло. Дитина повинна сісти у нього глибоко. Спинка в ньому фіксується і не хитається, відрегульовується так, щоб дитина вперлася поясницею в спинку. Це змушує її випрямитися і сидіти прямо. Крім того, у таких кріслах можна регулювати висоту сидіння відповідно до зросту дитини.

Матеріали виробів

Вибираючи меблі для дитини, в тому числі парту, важливо звернути увагу не тільки на модель, але і на матеріал, з якого вона зроблена. Краще, звичайно, якщо це буде масив дерева, що багато в чому визначатиме вартість продукту. У будь-якому випадку переконайтеся, що матеріал не токсичний. Не буде зайвим попросити продавця надати сертифікат якості.

Краще вибирати спокійні натуральні тони вироби. Це допоможе дитині не відволікатися і сфокусуватися на навчальному процесі.

Визначившись з моделлю і кольором, можна дати дитині спробувати самому посидіти за обраною партою, помалювати, щось написати. Це допоможе переконатися, що малюкові буде комфортно, і ваш вибір вірний.