Липень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Голова ради учасників АТО/ООС Віталій Баранов: «Має бути реальна програма для ветеранів і місцевого бюджету»

1 хвилина на читання

Віталія Анатолійовича призначено позаштатним радником голови Київської обласної держадміністрації Василя Володіна у справах учасників АТО/ООС, а також головою Координаційної ради ветеранів при КОДА.

Нагадаємо, що Віталія Баранова обрали головою дорадчого органу – Ради учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та членів сімей загиблих учасників АТО/ООС при Бучанській міській раді.

Координаційна рада має на меті налагодити ефективну взаємодію органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з громадськістю, врахувати громадську думку під час реалізації державної політики з підтримки ветеранів війни та членів їхніх сімей у Київській області.

Нам вдалось поспілкувалися з Віталієм Барановим про проблеми учасників АТО/ООС після повернення додому та про нову програму соціальної підтримки бійців, яка має на меті допомогти та підтримати українських захисників.

Розмова з Віталієм Анатолійовичем надихнула і вселила надію, що вдасться реалізувати всі задумані плани, тому що вони мають дуже важливу мету – повернути до нормального життя наших друзів, коханих, братів чи батьків, які не побоялись стати на захист Батьківщини та оберігають наше мирне життя і сьогодні.

– Розкажіть читачам, який шлях ви пройшли до того, як стали радником голови КОДА у справах учасників АТО/ООС?

У 1988 році закінчив Кам’янець-Подільське вище військове інженерно-командне училище. З 1988 року по 2004 рік проходив службу в Збройних силах: командир інженерного взводу, роти, батальйону, заступник командира військової частини з озброєння. У 2004 році звільнений у запас ЗС України.
З грудня 2013 року брав участь у Революції Гідності. Після окупації Криму та вторгнення в Україну російських збройних сил добровільно пішов до ЗС України та став на захист Батьківщини. У вересні 2014 року був мобілізований до 90-го окремого аеромобільно-десантного батальйону на посаду помічника командира батальйону з оперативного забезпечення. Батальйон виконував бойове завдання в Донецькому аеропорту та околиці Донецька: Опитне, Водяне, Піски.
З 22 січня 2015 року очолив командування батальйоном.

Віталій Баранов є співзасновником ГО «Об’єднані війною. 90-й батальйон», яке займається допомогою і всебічною підтримкою ветеранів, волонтерів і сімей загиблих в зоні АТО. А також військово-патріотичним вихованням української молоді.


За особисту мужність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові, зразкове виконання військового обов’язку Віталія Анатолійовича було нагороджено орденами Богдана Хмельницького II та III ступенів.
З 2018 року є заступником голови Товариства сприяння обороні України.

– З якими проблемами сьогодні стикаються учасники АТО/ООС після повернення додому.

Проблеми соціального захисту та адаптації до мирного життя.
Хлопці стали на захист своєї Батьківщини з перших днів війни, прийшовши з мирних професій. Розумієте, війна змінює світогляд людини, яка потім по-іншому дивиться на події, що відбуваються в країні.
Найважливіше і першочергове, це вивести хлопців зі стану війни, психологічно людина довго не може перебувати у цьому стані.
Тому надважливо – психологічна реабілітація в комплексі. Вона не повинна йти окремо від соціальної. Навіть якщо з ветераном працює психолог і досягає гарних результатів, все одно, коли чоловік повертається додому і розуміє, що в нього немає роботи і він не може прогодувати сім’ю, це знову все ламає. І тоді на всій цій психологічній реабілітації можна поставити хрест, вона стає марною. Тому, перш за все, потрібно вирішувати питання соціальні. Якщо ветерани матимуть роботу й гідну заробітну плату, частина психологічних проблем зникне.

Віталій Анатолійович розповідає, що всі хлопці різні, і їхня адаптація залежить і від їхнього темпераменту. Флегматики тримають і переживають все в собі. Вони більше за інших схильні до суїциду. А холерики часто проявляють агресію. Деякі хлопці, переступаючи цей поріг там, у мирному житті починають вважати себе всесильними і повертають не на той шлях.

– Нас завжди вчили, що людське життя – найцінніше, але на війні це змінюється. Убивши ворога, все одно розумієш, що він чийсь батько чи син. З цим важко жити.
Ми хочемо на законодавчому рівні ухвалити закон, у якому учасники війни мають кожні пів року приходити на прийом до професійного психолога, а ще проходити комплексне обстеження стану здоров’я. Ми часто не знаходимо часу на це, а потім втрачаємо людей, тому що вони не зважають на себе, не звертаються по допомогу. Хворобу можна було попередити, але ми вже боремося з тяжкими наслідками байдужого ставлення до себе.

– Ветерани мають змогу лікуватись у професійних лікарнях для військових, чи це також проблема?

Київська область – єдина в Україні, яка не має шпиталю для ветеранів. Наразі тривають перемовини, і маю надію, що незабаром цю проблему буде розв’язано.

Наразі буде розроблятись програма соціальної підтримки, вона інноваційно відрізнятиметься від попередньої. Що потрібно зробити, щоб вона дійсно працювала?

Була створена Координаційна рада при КОДА, до якої входять представники органів влади зі всіх районів Київщини. Вони подаватимуть свої пропозиції, і ми спільно розробимо нову програму, яка пройде обговорення і у ветеранському середовищі, і в органах влади. Ми розуміємо, що можемо написати, що захочемо, але все повинно мати матеріальне підґрунтя. Має бути реальна програма для ветеранів і місцевого бюджету, це важливо, і тоді все працюватиме.

Віталій Анатолійович є одним з організаторів проведення Ходи ветеранів у День Незалежності України.

– Мета такого заходу – об’єднання ветеранів задля збереження цілісності, суверенітету та незалежності України.

За його словами, 24 серпня всі ветерани мають об’єднатися і показати свою силу і бажання разом боронити Україну.

Ця хода продемонструє загарбникам, що незважаючи на все, у нас сильний дух народу. Ми цим маршем дамо зрозуміти, що у нас є люди, які здатні захистити країну.
Хочемо щоб в перших лавах Ходу очолили родини загиблих Героїв, потім хлопці, які залишили своє здоров’я на полі бою. Ще плануємо організувати колону волонтерів і медиків, а за нею кінологів із собаками.
Хода ветеранів відбудеться у Києві. Організатори мають на меті пройти від червоного корпусу університету імені Тараса Шевченка, далі Хрещатиком, піднятись на Михайлівську площу до Стіни пам’яті, віддати шану загиблим товаришам і послухати молебень.