Липень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

День народження Бучанської амбулаторії

1 хвилина на читання

Рік тому, а саме 27 червня 2019 року, розпочала свою роботу амбулаторія загальної практики сімейної медицини № 4 Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Амбулаторія обслуговує жителів вулиць Бориса Гмирі та усіх мешканців громади, які заключили декларації з лікарями, які тут працюють. На даний час, це близько 2300 мешканців регіону.

Медиками закладу надається медична допомога дорослому та дитячому населенню, здійснюється профілактичні заходи та вакцинація.

Сьогодні колектив амбулаторії очолює молодий спеціаліст, педіатр Наталія Миколаївна Столинець. На керівній посаді вона лише перший рік, та за цей час встигла зробити чимало корисного для підпорядкованого їй закладу. Бути гарним лікарем – це, насамперед, переконати хворого регулярно вживати необхідні препарати, а маму – в тому, що дитину необхідно вакцинувати. І як кажуть пацієнти Наталії Миколаївни, у неї це дуже гарно виходить.

Журналісти «БН» поспілкувались з медиком і дізнались про перший рік роботи амбулаторії.

Варто сказати, що сьогодні приміщення амбулаторії має дійсно привабливий вигляд. Новий заклад став окрасою мікрорайону.

В амбулаторії працює ще двоє лікарів первинки. Олеся Ігорівна Кравцова – сімейний лікар, приймає і дорослих, і діток, та її колега – терапевт Марина Андріївна Жарчинська.

– Що найскладніше в роботі на “первинці”?

– Я відчуваю, що у нас можна застосувати всі свої знання зі всіх напрямів медицини. Зараз вирішуємо більшість медичних проблем своїх пацієнтів, і вони без потреби не звертаються до «вузьких» спеціалістів, отож такий підхід реально «працює». Ми є першочергова опора людей. Ми намагаємось максимально допомогти. Іноді буває так, що ми не справляємось, і тоді потрібна допомога нашої вторинної ланки.

Наталія Миколаївна розповідає, що лікарі не завжди працюють з фізіологічними скаргами пацієнтів, доволі часто вирішують і психологічні проблеми.

– Іноді люди приходять просто поговорити.

– Яке у вас відношення до реформи медичної галузі?

Працювати, коли іде зміна будь-чого, дуже тяжко. Так, ми всі звикаємо до нового. Але я скажу, що реформа – це дуже круто. Як і для лікарів, так і для пацієнтів. Тому що, є багато плюсів. По-перше, пацієнт вибирає лікаря, якому він довіряє. Для медиків, це стало набагато зручніше, адже на довірі будуються нормальні людські відносини. А ще, звичайно ,великим плюсом, на мою думку, є те, що лікарі можуть контролювати кількість декларацій, тим самим встигати приділити увагу всім. Бо раніше ми мали дільниці, на яких не нормативно ділили пацієнтів, до прикладу бувало 1500 дітей на педіатра. А це дуже багато. Сьогодні норма – 900.

Наталія Столинець розповідає, що плюсом реформи є те, що лікарі стали більш сучасні. У них у роботі тепер застосовуються комп’ютери, вони ведуть електронні записи. Тепер, як не смішно це звучить, пацієнти нарешті розуміють, що пишуть медики, тому що призначення друкують. Адже всі ми добре пам’ятаємо, як не могли розібрати, які ліки нам виписали.

– Раніше потрібно було стояти в черзі по дві години. Це неймовірно важко для всіх. Тепер цієї проблеми немає.

Наразі до всіх медичних закладів громади можна зареєструватися на прийом до лікаря через Call-центр Бучанського центра первинної-медико санітарної допомоги.

– Хоча ми і працюємо вже рік, деякі люди навіть не знають, що тут є амбулаторія і приємно здивовані цим фактом. Я вважаю, що громада йде правильним шляхом: створює такі заклади ближче до людей і цим покращує їх життя.