Липень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Анатолій Федорук: «Буча має взяти на себе місію бути новим якісним адмінцентром»

1 хвилина на читання
Анатолій Федорук

На запитання журналіста: «Ваші опоненти, які вважають, що Буча не готова до виконання ролі райцентру, закидають, що місто ніколи не було адміністративним центром, та й містом стало не так вже й давно – з 2006 року…» Бучанський міський голова Анатолій Федорук відповів:

– Той факт, що місто Буча ніколи не було районним центром і в нас не склалися ті “традиції”, на які постійно скаржилися наші громадяни, які в тих районах живуть, напевно, і став визначальним. Місто Буча, виходячи з філософії самої реформи, має взяти на себе місію бути новим якісним адмінцентром.

Чому ми проводимо реформу субрегіонального рівня? Тому що радянська модель адміністративного устрою була свого часу націлена під певні завдання, під певну ідеологію. Після розпаду СРСР ми цю модель успадкували. Але за сьогоднішніх викликів у незалежній державі така кількість і така конфігурація районів фактично втратила сенс.

– Чому?

– Сьогодні у нас у районі одночасно функціонують районні ради і райдержадміністрації. При цьому на теренах районів вже є утворені громади. Тобто іде дублювання фактично не притаманних державному органу функцій. Ці функції мають реалізуватися на базовому рівні, там, де утворені територіальні громади. Через ЦНАПи надаються адміністративні, соціальні послуги і таке інше.

Саме ці чинники призвели до ухвалення рішення, що у північно-західному регіоні адміністративний центр Бучанської ОТГ, Буча, як місто обласного значення має надавати цю послугу, функцію в представництві держави у регіоні…

Чиновники на державному і обласному рівнях, від яких залежить ухвалення цього рішення, мають державницьку позицію. І ті аргументи, лобізм навіть, які активно зараз використовуються нашими опонентами – відходять все-таки на інший план. І не є домінантою у прийнятті рішень.

Лілія Рагуцька, «Обозреватель»