Червень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
18.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

“Блиставчанка” – творчість без меж

1 хвилина на читання

Українська народна пісня не має кордонів! Адже слухаючи ці дивовижні твори, які ввібрали в себе звичаї та характер українського народу, у виконанні вокальних ансамблів переживаєш нестримний вир емоцій, можна сказати проживаєш ціле життя: щастя і радість, смуток і тугу, кохання та втрату…

Сьогодні йтиметься саме про такий колектив – «Блиставчанка» – гордість Бучанської громади та шанувальників української народної пісні. Аматорський хор засновано у 2008 році, і відтоді він дарує людям свою творчість, радує постійними успіхами на пісенних фестивалях та захоплює колоритними українськими етнічними вбраннями та образами. У 2017 році аматорському вокальному ансамблю «Блиставчанка» присвоєно звання «Народний аматорський колектив».

Художній керівник колективу Володимир Гайдичук відчуває гордість за своїх талановитих виконавиць, які у пісенні твори вкладають свою творчу, мелодійну тендітну душу: Оксана Садошук, Катерина Гоменюк, Світлана Гречишкіна, Лариса Боклан, Лариса Петрушанко, Тамара Пархоменко, Віра Мироненко, Тетяна Суржек, Надія Кочина та Наталія Шроль – староста колективу. Доля учасниць ансамблю складалася по-різному, адже є серед них працівниці архівних установ, кравчині та залізничниці, медичні працівниці та вчительки, деякі пані вже на пенсії. Та об’єднує їх усіх одна річ – любов до української народної пісні та рідної неньки-України.

Художній керівник колективу Володимир Гайдичук

Репертуар колективу багатий на перлини українського фольклору та налічує близько 60 пісень. Чимало текстів написано односельчанами «Блиставчанки». Під супровід баяну колектив виконує найулюбленіші пісні: «Гарно», «По базару ходила», «Пусти ж мене моя мати», «Ой на горі ярмарок», та інші. Акапельне виконання цих творів не залишить байдужими нікого: «Ой сватай синочку багачку», «Туман яром», «Скрипливі ворітечка», «Летіла зозуля».

За роки свого існування колектив «Блиставчанка» побував на багатьох фестивалях, здобував нагороди, дипломи та призові місця, кількість яких важко злічити та описати: 54 дипломи та подяки, близько 40 кубків та різноманітних тематичних статуеток. Окремо хочеться згадати про Благословенну грамоту, яку отримав ансамбль у 2018 році від Філарета, Патріарха Київського і всієї Русі-України за заслуги перед Помісною Українською Православною Церквою та побожним українським народом.

На першому фестивалі жартівливої пісні «Лісапетфест – 2019» (Хмельницька область), у якому брали участь понад 700 учасників із 44 колективів з різних куточків України, «Блиставчанка» увійшла в трійку переможців! У місті Тячів на Першому етнофестивалі «Тячів Фест-2019» аматорський хор вкотре зачарував поціновувачів української пісні неймовірним співом талановитих учасниць.

На Всеукраїнському фестивалі «Пісенні візерунки», в якому взяли участь 350 учасників із восьми областей України та міста Києва, що проходив у Бучі, Ірпені та Борисполі, народний аматорський вокальний ансамбль «Блиставчанка» було нагороджено дипломом ІІ-го ступеня у номінації «Вокальні ансамблі» за активну участь у фестивалі, розвиток, збагачення національної культури та утвердження традицій українського народу. Згодом на святі до 90-ї річниці міста Тячів колектив представляв Бучанську ОТГ. Також ансамбль брав участь в обласному фольклорно-етнографічному фестивалі «Ржищівський вінок», де вкотре зачарував глядачів своїм виступом. Співочий колектив навіть брав участь у зйомках програми «Надвечір’я долі», де голоси виконавиць вразили всіх акапельним співом. Побували в Переяславі-Хмельницьку на «Переяславському ярмарку», де отримали диплом лауреата та взяли участь у Немішаєвському фестивалі, «Пісня єднає друзів».

Два останні фестивалі, в яких брала участь «Блиставчанка», проходили дистанційно через Covid-19. Це Міжнародний фестиваль «Україна Єднає Світ», де колектив показав чудовий результат та посів почесне друге місце. Та у Всеукраїнському вокальному фестивалі – конкурсі народної творчості «Співоча птаха», де ансамбль також отримав заслужені нагороди за участь у конкурсі.

У кожної учасниці цього надзвичайного колективу своє життя, великі родини, майже у всіх вже є чудові маленькі онуки, які тішать бабусь, а в декого навіть правнуки.

Наталія Шроль, яка повідала нам історію свого колективу, поділилася самим сокровенним – радісними моментами свого життя:

– Я бабуся багата, бо в мене онук і дві онучки. Вони, як приїжджають до мене в гості, то щоразу просять дати поносити квіточки, намисто й інші прикраси. Наряджаються й ходять красуються. Дуже люблю ці моменти. І донька частенько приміряє вбрання та фотографується, дуже вже їй подобається українська вишивка, – сміється пані Наталя, згадуючи щасливі родинні події. – А колектив наш дружний, ми як одна родина. Дуже любимо проводити дозвілля разом, спілкуючись та співаючи. Так як часу на це завжди не вистачає, то ми намагаємося збиратися на дні народження чи влаштовуємо дружні посиденьки після концертів і фестивалів, – розповідає Наталія Шроль.

Ансамбль радує своїми піснями й односельчан. Має новорічну традицію колядувати у своєму рідному селі, вітаючи кожну родину з Різдвом Христовим. Щороку від малого й до старого чекають у своїй домівці бажаних співучих гостей, які звеселяють душу, зрошують її добротою та теплом, дарують надію на світле майбутнє. Особливо чекають на колектив довгожителі Блиставиці, які зустрічають гостей зі сльозами щастя на очах…

Продовжує традиції «Блиставчанки» молодий вокальний ансамбль «Веселка» під керівництвом Оксани Прокаєвої, яка займається з дітьми та навчає української пісні. Молодь дуже талановита та не менше дорослих любить свою творчу справу.

– Ми ними дуже пишаємося й радіємо, що в Блиставиці підростає таке творче покоління! Вони в нас такі молодці! – з гордістю розповідає Наталія Шроль. – Ми з ними до 8 березня підготували номер: вони співали, а ми їм підтанцьовували, підтримуючи як морально, так і фізично. Це було неймовірно захоплююче та весело, – із захватом поділилася пережитими емоціями пані Наталія.

Народний колектив «Блиставчанка» дякує відділу культури Бучанської об’єднаної територіальної громади та особисто Анатолію Федоруку за допомогу у здійсненні творчої діяльності, за надання змоги їздити та брати участь у фестивалях й прославляти Бучанську ОТГ. Також дякують за підтримку виконувачці обов’язків Блиставицького старостинського округу БМР Наталії Виногородській.

А ми дякуємо чудовому ансамблю за творчість, патріотизм та неймовірні емоції, якими заряджаємося, слухаючи народні пісні у їхньому неперевершеному виконанні. Бажаємо їм здоров’я, творчих успіхів і натхнення, великих здобутків у подальшій діяльності та нагород! Хоча, здається, свою найголовнішу нагороду колектив уже отримав – любов слухачів та рідної Батьківщини!