Червень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Варто знати кожному: перша допомога при утопленні, ударі блискавкою, отруєнні, укусі оси

1 хвилина на читання

Літо таїть у собі свої небезпеки і їх чимало, згадаємо деякі з них:


— вжалила бджола чи оса;
— харчове отруєння;
— ураження блискавкою;
— допомога при утопленні.

Влітку на природі укуси бджіл і диких ос не рідкість. Якщо це сталося – не панікуйте, витягніть жало та дайте потерпілому антигістамінний препарат та, якщо є, знеболювальне. Укус промийте холодною водою та прикладіть холодний компрес. Це зменшить набряклість. При підвищенні температури слід прийняти жарознижуючий засіб. Варто вживати в цей час багато води. Взагалі укуси бджіл і ос не смертельні, якщо на них не має алергії, інакше наслідки можуть бути серйозними. Навіть задуха, судоми та втрата свідомості. Тоді виклик швидкої допомоги обов’язковий.

При отруєнні головне завдання вивести з організму небезпечні токсини за допомогою блювоти чи проносу. Штучно викликати рятувальну блювоту можна випивши велику кількість води. Після очищення шлунку варто пити малими порціями. Потім можна випити кілька таблеток активованого вугілля.

При враженні людини блискавкою, необхідно негайно викликати «швидку». Якщо потерпілий у свідомості варто розтерти шкіру тулуба, рук, ніг, напоїти чаєм. Якщо людина не дихає, то треба терміново зробити штучне дихання.

При утопленні, людину витягти з води та перекласти через коліно спиною вгору й інтенсивно натиснути на спину кілька разів. Таким чином із легенів і шлунка вийде вода. Якщо ж постраждалий не подає ознак життя, зробити штучне дихання, при потребі-непрямий масаж серця.

Бережіть себе та будьте здорові!